У п’ятницю, 14 січня, з ознайомчим візитом АТ «Чернігівобленерго» відвідали депутати обласної ради. Разом із Головою правління Товариства Михайлом Ільницьким, який також представляє інтереси виборців у цьому скликанні обласної ради, ознайомились з роботою серця компанії – серверної та диспетчерської, а також обговорили низку проблемних питань енергетичної галузі. Звісно, найбільше депутатів цікавила модернізація електромереж області, відсоток зношеності яких зараз сягає 80%, робота зі споживачами (особистий прийом та інші способи комунікації), розвиток альтернативних джерел електроенергії на Чернігівщині, ну і загальні перспективи розвитку підприємства як найбільшого в області (станом на кінець 2021 року тут працювало 3016 чоловік).

– Звісно, проблем у нашій галузі вистачає. Світова енергетична криза, у загальному плачевний стан експлуатаційного фонду електромереж у країні – усе це просто не може не впливати на роботу нашого підприємства, – поділився з присутніми проблемами енергетиків Михайло Ільницький. – Окрім того, треба враховувати, що Чернігівщина – одна з областей із найменшим споживанням електроенергії в Україні, але одна із найбільших за територією. Густина населення у нас низька, мережі ж досить довгі, тож проблем, які виникають під час несприятливих погодних умов чимало. Показники SAIDI (середня тривалість відключення кожного споживача) вражають і в селах, і в містах. За минулий рік люди у сільській місцевості були без світла 1640 хвилин. Показник у містах також доволі високий – 716 хвилин. Однак, завдяки переходу на РБА-регулювання, ми, як мінімум, можемо бачити перспективи розвитку підприємства – уже зараз за кошти інвестиційної програми ми активно модернізуємо мережі (а не лише усуваємо наслідки аварій), поповнюємо автопарк необхідною технікою, автоматизуємо виробничі процеси тощо. Тож сподіваємось, що принаймні за 5-8 років зможемо вийти на зовсім інші показники і SAIDI буде не більшим, ніж 300 хвилин на рік у сільській місцевості і 150 – у міській.

Далі ж депутати направилися у селище Седнів Чернігівського району. Чому саме сюди? Усе дуже просто – саме в Седневі знаходиться Музей енергетики Чернігівщини, експозиції якого охоплюють всі етапи більш ніж сторічної епохи енергетики нашої області, тут же розташована діюча Седнівська ГЕС, роботу якої після 30-річної перерви відновило Товариство, а також гордість чернігівських енергетиків – Кам’яниця Лизогубів, яку у 2001 році відреставрували за кошти компанії і яка досі знаходиться під патронатом «Чернігівобленерго».

Таким чином депутати обласної ради, які завітали в компанію, змогли ознайомитись не лише з її безпосередньою роботою, а й із соціальними проєктами, які вона підтримує. А це також одне із головних завдань, яке ставлять перед собою чернігівські енергетики.

– Якщо ми хочемо кращого життя для своєї країни, то найперше маємо самі задуматися над тим, що можемо для цього зробити. Саме тому «Чернігівобленерго» ніколи не стоїть осторонь проблем мешканців області, навіть, якщо вони не стосуються безпосередньо енергетики, і, за можливості, завжди допомагає, – каже Михайло Ільницький.