17 січня працівники АТ «Чернігівобленерго» почали щеплюватися бустерною дозою вакцини від коронавірусу. Оскільки перші два рази щеплення у компанії проводилось вакциною «CoronaVac» компанії «Sinovac Biotech», для ревакцинації енергетикам запропонували інший препарат – «Comirnaty» від «Pfizer-BioNTech», як і радять у Міністерстві охорони здоров’я.

Що ж таке бустерна доза вакцини і для чого вона потрібна? Бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Попередні дані досліджень показали, що вона посилює ефективність вакцин, які вводилися раніше, і забезпечує кращий захист від нових штамів коронавірусу (в тому числі й від «Омікрону»). Щеплювати бустерною дозою Міністерство охорони здоров’я дозволило тих, у кого після другої вакцинації пройшло мінімум шість місяців, оптимальний же строк її отримання – через 6-9 місяців після другої вакцинації. Оскільки основна частина персоналу «Чернігівобленерго» (а це було одразу 75%) вакцинувалася у травні та червні, усі вони якраз-таки і підпадають під рекомендації МОЗ.

Іще один цікавий нюанс бустерної вакцинації стосується COVID-сертифікатів. У МОЗ пояснили: після введення бустерної дози людина зможе отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме протягом 270 діб із дати її введення. І цей новий сертифікат міститиме дані лише про останню (!) із введених вакцин. Тобто, якщо перші два щеплення були зроблені препаратом «CoronaVac», а бустерне – «Comirnaty», відображатиметься у сертифікаті останнє, а отже з ним можна буде потрапити до країн, де «CoronaVac» не схвалений. Згенерувати ж цифровий сертифікат, які раніше, можна буде в «Дії».

Станом на ранок 19 січня в АТ «Чернігівобленерго» бустерною дозою провакцинувалося 229 працівників.