Щороку перед енергорозподільчими компаніями всього світу постають нові виклики. Найперше – зростає попит на надійне постачання електроенергії, і в той же зменшується терпимість споживачів щодо перерв у ньому. На жаль, у цьому плані Україна відверто пасе задніх: показник SAIDI (середня тривалість перерв у електропостачанні) у нас – найгірший серед усіх країн Європи. Понад 13 годин на рік – саме на стільки, згідно зі статистикою, в середньому залишається без світла кожне українське домогосподарство. Звісно, середні показники в областях різняться, як і причини перерв в електропостачанні, адже кожна енергорозподільча компанія тими чи іншими способами намагається покращити результати своєї роботи. Не виняток і АТ «Чернігівобленерго». 

Наприкінці 2020 року більшості українських операторів системи розподілу затвердили стимулююче тарифоутворення (так зване РБА-регулювання). «Чернігівобленерго» стало одним із них і одним із перших здійснило оптимізацію та адаптацію своїх виробничих процесів до нової моделі роботи. Це дозволило кардинально змінити підходи та обсяги капіталовкладень у мережі – завдяки щорічному затвердженню інвестиційних програм Товариство нарешті має змогу реально їх оновлювати, а не виконувати роботи виключно на аварійних ділянках. А щоб це було більш показово, перейдемо до цифр: у 2020 році обсяги інвестицій в мережі АТ «Чернігівобленерго» склали 103,1 млн. гривень, у 2021-му – 163,5 млн. гривень. Завдяки цьому лише минулого року Товариству вдалося, здійснити технічне переоснащення однієї ПС 110 кВ, 5 ПС 35 кВ, 121 ТП 10/0,4 кВ, побудувати 8 розвантажувальних ЩТП/КТП, змонтувати на ПЛ 10 кВ 39 реклоузерів, реконструювати 24,6 кілометра ПЛ 10кВ, 51 кілометр ПЛ 0,4 кВ та 1,11 кілометра КЛ 0,4 кВ. Додайте до цього роботи виконані у рамках ремонтної програми – заміни опор, дроту та ізоляторів, розчистки трас, улаштування резервних перемичок, будівництво розвантажувальних ТП тощо. Не дивно, що показник SAIDI за минулий рік суттєво змінився.

– Якщо у 2020 році споживачі АТ «Чернігівобленерго» у селі залишалися без світла в середньому 1986 хвилин, а в місті – 731 хвилину, то вже у 2021 році цей показник знизився до 993 хвилин у селі і 357 хвилин у місті, хоча за планом ми мали вийти хоча б на 1119 та 479 хвилин відповідно, – кажуть у технічній дирекції Товариства. – Звісно, до європейських показників нам ще далеко, але, погодьтеся, прогрес досить непоганий, тим більше, якщо враховувати особливості нашої області – невелику густину населення, але при цьому велику територію, довжелезні мережі, значна частина з яких проходить лісовими масивами і болотами, а також значну зношеність мереж 0,4-10 кВ. Окрім того, слід врахувати ще й кількість так званих днів форс-мажору: у 2020 році ми мали 41 штормове попередження і 34 такі дні, а у 2021-му – 55 попереджень і 79 (!) днів форс-мажору.

Іще амбітніші плани АТ «Чернігівобленерго» на 2022 рік: із 356 мільйонів гривень цьогорічної інвестиційної програми (без ПДВ) 214 мільйонів Товариство має інвестувати саме у мережі. Завдяки запланованим заходам із будівництва, реконструкції та технічного переоснащення електричних мереж показник SAIDI за цей рік має покращитись іще на 5,9%! Із такими темпами вже за 8-10 років «Чернігівобленерго» планує вийти на показники, які НКРЕКП затвердило для всіх енергорозподільчих компаній України: не більш ніж 300 хвилин на рік у сільській місцевості і 150 – у міській.