На початку квітня російські окупанти покинули територію нашої області й енергетики одразу ж узялися за обстеження ліній, пошкоджених під час активних бойових дій. Разом із представниками органів влади, поліції і ДСНС обійшли кожну ПЛ, перевірили стан приміщень підрозділів Товариства та робочої техніки, склали відповідні акти і нарешті підрахували збитки. Результати виявилися зовсім не обнадійливими: понад 900 пошкоджених об’єктів електропостачання і орієнтовна сума збитків, що просто шокує,– один мільярд 230 мільйонів гривень!

– Це вартість понад 3-ох наших інвестиційних програм, – констатує Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Частина ліній взагалі не підлягає відновленню, їх треба будувати з нуля. Такі роботи ми вже частково почали, та на ліквідацію усіх пошкоджень, спричинених російськими окупантами, знадобиться не менш ніж три роки.

Однак це зовсім не означає, що весь цей час споживачі Товариства сидітимуть без світла – уже зараз електропостачання в області відновлено майже на 99%.

– Це тимчасові рішення, які дозволяють нам просто подати електроенергію в помешкання споживачів, – пояснює Михайло Ільницький. – Через незначні пориви вітру, дощ чи інші несприятливі умови вона може в будь-який момент зникнути, що час від часу і трапляється. Тож поки що про надійність та якість електропостачання, за які ми так активно боролися останніми роками, на жаль, говорити не доводиться. На сьогодні наше головне завдання – подати споживачам бодай якусь напругу. Навіть в умовах війни кожен із них має відчувати себе часткою цивілізованого світу. Для цього працівники нашого Товариства і прикладають щодня максимум своїх зусиль. У майбутньому ж, сподіваємось, ми зможемо не лише вийти на той рівень електропостачання, який був до війни, а й значно його покращити.