Після повномасштабного вторгнення росіян на територію України електромережі багатьох областей зазначили чималих пошкоджень, на Чернігівщині ж ситуація і взагалі одна із найкритичніших. Так, відновити електропостачання вдалося фактично 100% споживачів, однак боротьба за його якість та надійність і досі триває. При цьому, окрім наслідків російської агресії, працівникам АТ «Чернігівобленерго» часто доводиться ліквідовувати ще й пошкодження, спричинені негодою. І якщо влітку це трапляється не так часто, то восени ситуація вочевидь ускладниться. Отож, щоб негода не залишила споживачів надовго без світла, треба потурбуватися про це вже зараз. Яким чином? Найперше – проконтролювати, в якому стані зелені насадження біля ліній електропередачі. Адже, як показує статистика, причиною близько 70% відключень електроенергії у сільській місцевості є саме їх неналежне утримання – під час негоди дерева, що перебувають у безпосередній близькості від ліній, можуть їх пошкодити (повалити опори, обірвати дроти, спричинити замикання). І це, звісно ж, додає чимало проблем споживачам і роботи енергетикам.

То хто ж має контролювати стан зелених насаджень біля ЛЕП? Почнемо з того, що Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету міністрів України №209 від 4 березня 1997 року, передбачено встановлення охоронних зон електричних мереж уздовж повітряних ЛЕП у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх дротів на відстань:

2 метрів – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

10 метрів – для повітряних ліній напругою до 20 кВ;

15 метрів – для повітряних ліній напругою до 35 кВ;

20 метрів – для повітряних ліній напругою до 110 кВ.

Вживати належних заходів щодо збереження об’єктів електричних мереж зобов’язані підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться ці об’єкти. Окрім того, у разі самочинної посадки підприємствами або приватними особами дерев та інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж роботи з приведення до належного стану охоронних зон виконуються за їхній рахунок. У такому випадку енергопідприємства можуть тільки посприяти проведенню відповідних робіт у безпечних умовах.

Взагалі ж щороку АТ «Чернігівобленерго» розробляє графіки розчищення трас охоронних зон і погоджує їх з органами місцевого самоврядування, однак і місцева влада у свою чергу має бути зацікавленою у збереженні електричних мереж, сприяти роботі енергетиків і допомагати у забезпеченні виконання Правил охорони електричних мереж юридичними та фізичними особами, які проживають на території громади.

Найперший вид взаємодії (який, до речі, в нашій області успішно реалізований!) – повідомлення про виявлені обірвані або провислі дроти, пошкоджені опори або небезпеку їх падіння, пошкодження кабелів та інших об’єктів та елементів електричних мереж. Завдяки співпраці Товариства з керівництвом громад та окремих старостатів з цим проблем фактично немає.

Другий – планова обрізка зелених насаджень та спилювання сухостійних дерев поблизу ЛЕП на території населених пунктів та подвір’ях особистих домогосподарств. Отут, на жаль, усе не так просто. Як показує практика, часто і пересічні мешканці, і місцева влада просто ігнорують необхідність розчищення трас біля повітряних ліній, чи то і справді не розуміючи їхньої важливості для надійного та безперебійного електропостачання, чи то просто через небажання розв’язувати додаткові проблеми. А між тим у важкий період, коли електромережі області перебувають у критичному стані, підприємство має обмежені ресурси на їх відбудову, а тому передбачити проходження осінньо-зимового періоду просто неможливо, поглиблювати і так непросту ситуацію недбалим ставленням до Правил охорони електричних мереж просто недопустимо! У цьому питанні місцева влада і мешканці громад мають як ніколи об’єднатися з енергетиками. Лише так перебоїв в електропостачанні буде менше або ж вони принаймні будуть не такими тривалими.

Окрім того, роботи з розчищення трас охоронних зон повітряних ЛЕП енергетики можуть поєднати із роботами, направленими на покращення якості електропостачання. Виграють від цього усі – і саме підприємство, яке зекономить час, збереже комутаційне обладнання і зменшить витрати на виїзд бригад, і, звісно ж, споживачі, адже кілька видів робіт можна буде вкласти в межі однієї перерви в електропостачанні.

Літо та початок осені – дуже сприятливий сезон для планової обрізки зелених насаджень та спилювання сухостою, тож давайте скористаємося цим, щоб жодна негода не змогла залишити вас без електропостачання!