Днями технічна дирекція АТ «Чернігівобленерго» провела робочу нараду за участі представників дирекції, головних інженерів відокремлених підрозділів АТ та старших диспетчерів оперативно-диспетчерської служби, на якій підбила підсумки роботи Товариства за перше півріччя цього року.

Починаючи з кінця лютого працювати чернігівським енергетикам довелося у досить важких умовах – воєнний стан, активні бойові дії на території області і врешті-решт необхідність ліквідації наслідків російської агресії. Тож не дивно, що головним питанням наради стало обговорення процесу організації та реалізації заходів з відновлення пошкоджених та зруйнованих внаслідок військових дій об’єктів енергетики, яких в нашій області понад 900. Завдяки добре організованій та злагодженій роботі персоналу Товариства на більшості об’єктів протягом нетривалого часу вдалось виконати комплекс робіт, який забезпечив введення їх у роботу. Однак…

– Наслідки пошкоджень, яких зазнали об’єкти системи розподілу електричної енергії на території області, впливатимуть на надійність її роботи, поки їх не буде відновлено до стану, при якому їх характеристики відповідатимуть вимогам нормативних документів у галузі енергетики, – констатував технічний директор АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик.

Так, технічна дирекція зафіксувала факт збільшення кількості технологічних порушень в електричних мережах і, як наслідок, погіршення показників SAIDI, що характеризують якість електропостачання, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У сільській місцевості індекс середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні за перше півріччя 2021 становив 312 хвилин, а ось за перше півріччя 2022 року уже 445 хвилин. У міській місцевості: за перше півріччя 2021-го – 147 хвилин, 2022-го – 180 хвилин.

Також на нараді обговорили питання підготовки енергосистеми області до роботи в осінньо-зимовий період в умовах воєнного стану, питання щодо стану впровадження сучасної автоматизованої системи технічного обслуговування та ремонтів (АСТОР), питання функціонування електричних мереж в умовах військових дій, можливості їх резервування й оперативного відновлення електропостачання споживачам і, звісно ж, визначили першочергові задачі на друге півріччя цього року, які дозволять покращити якість електропостачання та надійність роботи електричних мереж. Сподіваємось, втілити ці рішення у життя не завадять ніякі непередбачувані обставини.