Цього року День енергетика в Україні став чи не національним святом. Якщо раніше 22 грудня працівники цієї галузі приймали привітання в основному лише від колег, то повномасштабна війна змінила все.

– У сьогоднішніх умовах українці чітко розуміють цінність енергетичної сфери і тих людей, які в ній працюють, – зазначили перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, яка у четвер, 22 грудня, прийшла привітати із професійним святом працівників АТ «Чернігівобленерго». – До 24 лютого ніхто із нас не задумувався, що ситуація може якось змінитися і у ХХІ сторіччі може статись щось таке, що примусить нас так часто відчувати темряву. На жаль, цінність вашої професії визначила лише війна – зараз кожен українець відчуває, що таке сила світла, і кожен низько вклоняється вам за ваш героїзм.

– Ми добре пам’ятаємо березневі події, – приєднався до привітань перший заступник голови Чернігівської ОВА Костянтин Мегем. – Як, ризикуючи власним життям, вам вдавалося дати людям надію, коли з’являлася електрика, хай і на декілька годин. І це був великий вклад у те, що Чернігівщина вистояла. Думаю, і в майбутньому ваша робота буде дуже високо оцінена нашими співвітчизниками, оскільки в цій галузі зараз багато викликів як перед Україною загалом, так і перед нашою областю зокрема.

Робота енергетиків направду дуже складна і відповідальна. А тим більше у прикордонній області, яка в період лютого-березня отримала значні пошкодження мереж і продовжує отримувати їх і далі. Енергетики чотирьох дільниць нашого Товариства – Новгород-Сіверської, Семенівської, Городнянської та Сновської – і досі працюють під обстрілами, намагаючись швидко відновити електропостачання там, де рашисти активно обстрілюють лінії. А тому кожен із наших «воїнів світла» вартий величезної подяки і найвищої відзнаки! Тож приємно, що цього року нагороди різного рівня до Дня енергетика отримало аж 240 (!) наших колег: 54 – з апарату управління, 49 – із Чернігівського РЕМ, по 47 – із Корюківського та Прилуцького РЕМ, 17 – із Бахмацького РЕМ, по 13 – із Чернігівських МЕМ та Ніжинського РЕМ. Усі вони заслужені важкою працею у небезпечних умовах!

– Мало хто знає, в якому насправді стані перебували об’єкти енергетики нашої області на початку квітня цього року. Якби тоді хтось сказав, що ми зможемо відновити їх до того стану, в якому вони перебувають зараз, я, мабуть, не повірив би, – поділився Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Завдяки людям, які працювали в тих складних умовах, нам вдалося багато чого досягти. Звісно, хотілось би, щоб електроенергія була у нас постійно, але, на жаль, зараз це просто нереально – ситуація в електроенергетиці критична, дуже великий дефіцит електроенергії, дуже багато обладнання зруйновано. Попри це ми робимо усе можливе, щоб забезпечити людей електропостачанням на якомога довший період, як би складно це не було. А тому із впевненістю можу сказати: увесь колектив «Чернігівобленерго» – це справжні герої!

І додав:

– Хоч 22 грудня – це свято енергетиків, не можу сьогодні не подякувати Збройним силам України. Тільки завдяки їм, їхній роботі і сміливості, ми маємо змогу вітати своїх колег у відносно мирному місті – над нами не літають винищувачі, поряд не свистять снаряди і не вибухають бомби. Найміцнішого здоров’я усім вам, добробуту вашим родинам! Нехай усе задумане вдається! Усі ж разом ми продовжимо працювати на той результат, якого зараз чекає вся Україна – Перемогу! 

Шановні енергетики! Ще раз вітаємо усіх вас зі святом! Ви – справжні надлюди, які дарують всім українцям не лише світло, а й комфорт, спокій та впевненість у завтрашньому дні! Нехай же і ваше життя буде осяяне душевним теплом і світлом посмішок тих, для кого ви щодня ризикуєте своїм здоров’ям і життям!