Завтра українці традиційно святкуватимуть День Святого Василя та Меланії (або, як нам звичніше його називати, Старий Новий рік), а вже сьогодні ввечері будинками прокотяться веселі щедрівки.

Протягом понад десяти років в АТ «Чернігівобленерго» зазвичай першими щедрували вихованці ДНЗ №36 «Дивограй». Готувалися до цього завжди не лише дітлахи, а й самі енергетики – треба ж було порадувати малечу гарними подарунками! Однак із 2021 року традиція змінилася – через коронавірусну пандемію щедрування перенеслося у садок. Цього ж року дітлахи не прийшли щедрувати на підприємство вже з іншої причини – повномасштабна війна на території України поставила під питання безпеку кожного куточка нашої батьківщини. Тож, хоч від гарної традиції щедрування «Дивограй» вирішив не відмовлятися, зробили це з максимальним врахуванням безпекового питання – у бомбосховищі.

– Це символічно, що приймаємо гостей ми саме в бомбосховищі. Цього року ми спустилися сюди вперше і, сподіваємось, востаннє, адже 2023 рік має стати роком нашої Перемоги! – звернулася до присутніх директорка закладу Тетяна Ярмоленко.

Саме у такому народно-патріотичному дусі і пройшов увесь захід. Традиційні щедрівки, запальні народні танці вдало поєдналися із піснями й танцями, які відображають нашу теперішню дійсність. Наприкінці ж святкового дійства дітлахи подарували кожному гостю справжні обереги – зроблених власноруч ангелів та невеличкі ниточки-браслети.

– Такі обереги ми робимо не вперше, – пояснила Тетяна Ярмоленко. – Усі вони освячені в церкві. Повірте, усі, хто носить такі із собою, живі і неушкоджені.

Дісталися дитячі обереги і військовим, які цього року також прийшли на свято «Дивограя». Їм же діти віддали й усі нащедровані гроші.

– Щороку під час щедрувань ми разом з дітлахами сміялися, танцювали, жартували, сьогодні ж це було якось по-особливому, – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – З одного боку радісно від того, що малеча так радіє святу і щиро вірить у Перемогу, з іншого – сумно, що у свої 5-6 років ці діти уже знають, що таке війна, обстріли, вороги. Діти – наше майбутнє, а тому ми маємо зробити все, щоб воно було щасливим, щоб ці малюки не знали горя і смутку. Дай боже нам усім Перемогу, і тоді усе це точно буде!