Вчора, 8 лютого, навчально-курсовий комбінат АТ «Чернігівобленерго» відзначив 50 років із дня створення. За цей час підготовку в ньому пройшли десятки тисяч фахівців енергетичної галузі. Активну діяльність він продовжив навіть під час воєнного стану – протягом 2022 року, який для енергетиків став ну дуже складним, навчання тут пройшло 1098 людей.

– У далекому 1973 році наказом Міністра електрифікації Української РСР на базі Чернігівського обласного підприємства сільських електричних мереж був створений навчальний центр для підготовки працівників та інженерно-технічних фахівців для сільських електричних мереж. Далі цей центр увійшов до складу енергетичного об’єднання «Київенерго», яке обслуговувало Київську, Чернігівську та Черкаську області. І лише згодом у Києві з’явився свій навчально-курсовий комбінат, а наш так і залишився функціонувати в Чернігові, – згадав цікаві факти з історії навчально-курсового комбінату Товариства директор із персоналу АТ «Чернігівобленерго» Валерій Журбін. – Із того часу пройшло вже 50 років…

– І так само, як і 50 років тому, ми продовжуємо готувати кадри для нашого підприємства та сторонніх організацій, – додає директор навчально-курсового комбінату Тарас Калюжний. – Для різних груп працівників у нас розроблені спеціальні програми, навчання відбувається за сучасними прогресивними методиками із залученням професійних викладачів як очно, так і дистанційно. Навчально-курсовий комбінат має ліцензії на 11 спеціальностей. Якщо ж є потреба організувати навчання з інших, про це також домовляємось ми. Плюс наш комбінат – це майданчик для проведення різних семінарів, зборів та нарад різних служб нашої компанії. Тут усе пристосовано саме для ефективного навчання – кабінети з необхідним обладнанням, меблями, правильним рівнем освітлення, а головне – навчатися у нас цікаво, адже ми завжди намагаємось запросити найкращих фахівців, які дадуть відповіді на актуальні запитання і на практиці покажуть, що має робити працівник підприємства у кожному конкретному випадку.

Якщо іще раз заглянути в історію, то побачимо, що кількість слухачів, які проходили навчання в навчально-курсовому комбінаті, починалася всього із 200 чоловік. Згодом цю планку підняли до тисячі.

– Її ми намагаємось тримати і досі, незважаючи на усілякі форс-мажорні обставили, яких останніми роками було чимало, – каже Тарас Костянтинович. – Минулого року відсоток виконання плану навчання у нашому навчально-курсовому комбінаті склав 126%. Замість запланованих 869 слухачів навчання у нас пройшло 1098: 234 людини – перепідготовку або первинне навчання професії, 626 – курси з питань та нормативно-правових актів з охорони праці, 81 – курси з технології робіт і 157 – психологічні тренінги. Окрім того, протягом 2022-го на навчання в інші заклади ми направили 153 працівників Товариства. Хоч у країні досі триває повномасштабна війна, наша робота не зупиняється.

В усі часи завдань у навчально-курсового комбінату було чимало. Зараз його роботу забезпечує всього три людини: директор Тарас Калюжний, методист Людмила Файдюк та майстер виробничого навчання Андрій Шевчик.

– Хоч колектив тут і невеликий, але з усіма завданнями справляється без проблем, – посміхається Валерій Журбін. – А все тому, що кожен на своєму місці, кожен добре знає свою ланку роботи і ретельно її виконує. Взагалі ж навчально-курсовий комбінат завжди має працювати злагоджено й ефективно, адже саме від нього залежить, які працівники завтра прийдуть на підприємство і забезпечуватимуть нашу область електропостачанням!

У свій півсторічний ювілей колектив навчально-курсового комбінату отримав від т.в.о. Голови правління АТ «Чернігівобленерго» Сергія Фелика подяку та найщиріші побажання розвитку і процвітання. Увесь великий колектив підприємства приєднується до цих побажань – ваша робота, дорогі колеги, не така вже й проста, як здається на перший погляд, а головне – дуже важлива, тож не втрачайте свого запалу та енергії, вам навчати іще тисячі наших майбутніх колег!