Майстер Сергій Губін, електромонтери Олександр Легеда, Сергій Юрченко, Анатолій Лавренко, Дмитро Колган, Володимир Несвіт та водії Віталій Нагорний і Сергій Щепун – це вже друга бригада наших колег із служби ліній електропередачі 35 кВ і вище, які вчора повернулися додому з Миколаївської області. Два тижні вони відновлювали лінії на території Снігурівської громади, яку тільки у листопаді минулого року звільнили від окупаційних військ.

– Лінії на Снігурівщині дуже пошкоджені, а місцями і повністю зруйновані обстрілами. У принципі, там нам довелося виконувати точно таку ж роботу, як і рік тому в нашій області, – ремонтувати траверси, проводити заміну ізоляції, натягувати дроти, – ділиться враженнями від роботи на півдні Сергій Губін. – Єдине – більша частина їхніх ліній проходять полями і це трохи полегшує роботу – не потрібно розчищати під’їзди до місць робіт.

Інша справа, що робота з відновлення мереж не просто складна, а ще й дуже небезпечна, адже зараз територія Снігурівщини вважається однією із найзамінованіших на півдні. Так, минулого тижня на протипіхотних мінах там підірвалися бригадні машини «Прикарпаттяобленерго» та «Хмельницькобленерго», які також уже не перший тиждень допомагають миколаївським колегам. На щастя, ніхто з енергетиків не постраждав, а ось техніка тепер потребує ремонту.

– З колегами із Хмельницького ми працювали на одній лінії. Були всього за кілометр від них, коли стався вибух, – згадує Сергій Миколайович. – Взагалі усі місця, де працювали, заздалегідь перевіряли сапери, виставляли спеціальні прапорці, на які ми мали орієнтуватися. За позначену територію ми намагалися не заїжджати, часто технікою навіть не розверталися, а їхали заднім ходом. Однак рашисти залишили там настільки багато «сюрпризів», що виявляють сапери далеко не всі, а тому очікувати можна чого завгодно.

Жили усі два тижні чернігівські енергетики у самій Снігурівці. Кажуть: місто окупанти фактично зруйнували. Житлові будинки, підприємства, соціальна та критична інфраструктура – усе це або знищене, або пограбоване.

– Не знаємо, як виглядала Снігурівка до початку повномасштабної війни, але зараз це доволі сумне видовище. Ще на під’їзді ми бачили кинуті на узбіччі холодильники, пральні машини, іншу техніку. Мабуть, рашисти залишали її, коли втікали. У самому місті поруйнована половина будинків, розбиті кафе, магазини. Та і людей на території цієї громади небагато, тож поспілкуватися зі споживачами нам жодного разу так і не довелося, – каже Сергій Губін. – Розуміємо, що в період окупації багато хто виїхав, тож дуже хотілося зробити якомога більше, щоб забезпечити цим людям бодай частину звичних умов життя і таким чином допомогти повернутися додому.

Протягом трьох місяців відновлювати лінії миколаївським енергетикам допомагають колеги із шести енергетичних компаній, одна з яких – АТ «Чернігівобленерго». Й інколи ціна цього відновлення занадто висока, адже вимірюється не лише матеріалами та робочим часом, а й здоров’ям (а інколи навіть життям) енергетиків. Однак, якою б складною і небезпечною не була їхня робота, наші воїни енергетичного фронту готові зробити все від них залежне, щоб у домівці кожного споживача було таке необхідне світло. Ви – наша надія, наша гордість і наша впевненість у майбутній Перемозі! Коли поряд працюють такі люди, можна з упевненістю сказати, що все буде Україна!