11 травня на базі АТ «Чернігівобленерго» відбулася нарада з питань функціонування галузі енергетики в Чернігівській області під головуванням міністра енергетики України Германа Галущенка. Представники місцевої влади та енергетичних підприємств області мали змогу задати міністру запитання, які їх найбільше хвилюють, поділитися найболючішими проблемами і запропонувати варіанти їх розв’язання. Після спілкування Герман Галущенко відвідав енергетичні об’єкти Чернігівщини, пошкоджені рашистами під час активної фази бойових дій і відновлені з використанням енергетичного обладнання від міжнародних партнерів, розподіленого та переданого Міненерго.

– Наші партнери підтримували і підтримують українську енергосистему. Надане обладнання допомагає відновлювати і модернізувати енергооб’єкти та підтримувати стійкість української енергосистеми. Дякуємо усім партнерам за допомогу, завдяки якій нам вдалося відновити низку об’єктів у Чернігові, – наголосив Герман Галущенко.

– Величезне спасибі Міненерго за таку увагу до нашої області, – подякував міністру Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – Пів року тому ми разом оглядали пошкоджені рашистами лінії, а тепер вже можемо показати, що змогли відновити за цей час, і розповісти, як пережили зиму і які у нас плани на майбутнє. У якості гуманітарної допомоги ми отримали хороше обладнання, яке в більшості випадків дозволило нам не просто відновити пошкоджені об’єкти, а й значно їх модернізувати. Також дякуємо за підтримку і Чернігівській ОВА. Саме спільні зусилля влади на всіх рівнях дозволили нам відновити основну мережу та системоутворюючі лінії і з гідністю пройти складний зимовий період.

Продовжилася нарада вже у приміщенні Чернігівської ОВА. За значні успіхи у виконанні виробничих завдань, багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у відновлення електропостачання Чернігівської області під час активних бойових дій Почесною грамотою Міністерства енергетики України Герман Галущенко разом з головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом нагородили працівників енергетичних підприємств області. Приємно, що п’ять із цих нагород дісталося і нашим колегам:

·       диспетчеру Чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи оперативно-диспетчерської служби Владиславу Сопову;

·       диспетчеру Чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи оперативно-диспетчерської служби Миколі Подольському;

·       заступнику начальника служби ліній електропередачі 35 кВ і вище;

·       заступнику директора технічного з низьковольтних мереж Сергію Переверзі;

·       електромонтеру оперативно-виїзної бригади 5 групи Чернігівських МЕМ Андрію Новікову.

– Спроби ворога знищити нашу енергосистему вже провалилися, ми вже перемогли на енергетичному фронті. Велика подяка за це енергетикам і величезна шана. Але зараз цю перемогу потрібно втримати, – наголосив Герман Галущенко. 

– Енергетичний фронт – це такий самий фронт, як і військовий. Отут хочеться згадати березень… Як аварійні бригади виїжджали на відновлення ліній, які б дали світло бодай на годину-дві. Усі тоді розуміли, що скоро ці лінії будуть знову перебиті, але виїжджали і ремонтували їх. Оте світло було для людей надією на те, що ми відіб’ємо ворога, надією на Перемогу. Тому енергетиків я ставлю в одну лінію з військовими, які захистили нашу область. І хочу їм подякувати, адже знаю, як відновлюються мережі зараз у чернігівському прикордонні, – підсумував В’ячеслав Чаус.

Загалом під час активної фази бойових дій на території Чернігівщини було пошкоджено або повністю зруйновано 953 об’єкти електричних мереж. Досі під обстрілами продовжує працювати чотири дільниці АТ «Чернігівобленерго» – Городнянська, Сновська, Семенівська та Новгород-Сіверська. Незважаючи на складну ситуацію, їх працівники роблять усе можливе для оперативного усунення пошкоджень і забезпечення електропостачання споживачів.