Вишивка – безперечно один із головних предметів гордості укранців. Це давня гарна традиція, яка попри всі численні утиски української культури передавалася з покоління в покоління і ось дійшла до нас. Однак День вишиванки в такому вигляді, як ми звикли відзначати зараз, з’явився не так вже й давно – всього 17 років тому. Вперше його відсвяткували у 2006-му за ініціативи студентки факультету історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. Із того часу традиційний День вишиванки відзначають не лише в Україні, а й у ще 60 країнах світу, де є українська діаспора.

Щороку віддають належне цьому патріотичному святу й енергетики. У третій четвер травня всі працівники структурних та відокремлених підрозділів АТ «Чернігівобленерго» приходять на роботу у своїх святкових вишитих сорочках. Виняток становлять лише оперативно-виїзні бригади, які і в будні, і в вихідні перебувають на своєму бойовому посту. Часто ті, кому дісталася ця місія у саме свято, жартують: «Не придумали ще робочої форми із вишивкою, а жаль».

– Вишивка – це культурний спадок нашої нації, духовна броня українців, яка зараз також є потужною зброєю у боротьбі з ворогом, – каже голова профспілкового комітету Товариства Іван Тимошенко. – Адже кожне нагадування про те, що наша культура не має нічого спільного з російською, викликає дике роздратування у ворогів і схвалення у друзів. Підкреслюючи свою ідентичність, ми ще раз доводимо, що Україна – це сильна, вільна і незалежна країна!

Окрім традиційного вбрання, День вишиванки у компанії відзначили ще й конкурсом вишивки, роботи на який працівники підприємства приносили у профспілку кілька місяців поспіль. Цього року участь у конкурсі зголосилося взяти 15 учасників. На розгляд комісії вони представили 60 робіт. Були тут і картини на різну тематику, і традиційні рушники, і вишиті сорочки, і плетені із бісеру прикраси. Працювали над цими роботами справжні майстри, а тому обрати найкращих виявилося непросто. Однак врешті-решт призові місця розділилися так:

у категорії «Картини»:

1 місце – Наталія Близнюк (інженер 2 категорії відділу по роботі з ліцензіатами);

2 місце – Андрій Колесник (майстер Ніжинської дільниці з експлуатації електричних мереж №1);

3 місце – Оксана Харченко (інженер Прилуцької оперативно-диспетчерської групи ОДС);

у категорії «Сорочки»:

1 місце – Наталія Мастепан (оператор інформаційно-комунікаційних мереж кол-центру);

2 місце – Катерина Заровна (економіст 2 категорії економічного відділу);

3 місце – Марія Коваль (юрисконсульт 2 категорії ІКЦ);

у категорії «Рушники та поробки»:

1 місце – Марина Калікуст (електромонтер з експлуатації електролічильників 3 групи технічного аудиту Чернігівських МЕМ);

2 місце – Марина Шинкаренко (технік з розрахунків 2 категорії Прилуцького ЦОК ТОВ "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ");

3 місце – Тетяна Норовлянська (електромонтер з випробувань та вимірювань 4 групи Чернігівської дільниці служби діагностики, ізоляції та захисту від перенапруг).

Усім їм дісталося не лише визнання колег, а й грошові призи.

– Сьогодні усі разом ми творимо справжній орнамент української історії, – каже Іван Тимошенко. – Тож очікуємо на той день, коли українці у всіх країнах світу разом одягнуть вишиванки і гордо вийдуть на вулиці, щоб відсвяткувати Велику Перемогу!