Продовжуємо цикл статей про найважливіші підрозділи та напрямки роботи АТ «Чернігівобленерго», присвячений 25-річчю Товариства. Серце енергогосподарства області - диспетчерська. Оперативно – диспетчерська служба  (ОДС) призначена для оперативного управління узгодженою роботою всіх елементів електромереж АТ «Чернігівобленерго». Диспетчерська служба АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» управляє обладнанням 35 та 110 тисяч вольт. Зокрема, в безпосередньому управлінні диспетчера на зміні знаходяться: 51 повітряна лінія (ПЛ) напругою 110 кВ та 37 трансформаторних підстанцій (ПС), заживлених від даних ПЛ; 163 ПЛ напругою 35 кВ та 150 ПС, заживлених від даних ПЛ-35 кВ. Щоденно диспетчером ОДС в середньому організовується для виконання робіт виробничими службами товариства близько 20-25 робочих місць. Це робиться з метою забезпечення режиму надійного електропостачання споживачам, виведення обладнання в ремонт та включення після завершення робіт, підготовка робочих місць для бригад та їхній допуск. Сюди приходить вся інформація про відключення, пошкодження, аварійні ситуації.

Діяльність оперативно - диспетчерської служби включає в себе:

- цілодобове забезпечення сталої роботи Чернігівського енерговузла  в складі об’єднаної енергосистеми України

- підтримання найбільш надійної схеми основної електричної мережі;

- забезпечення резервування споживачів, підготовка і проведення оперативних перемикань в основній мережі, запобігання, локалізація і ліквідація технологічних порушень в основній електричній мережі, відновлення необхідного режиму роботи.

  Очолює службу головний диспетчер. Інженери оперативно-диспетчерської служби проводять складні розрахунки режимів з допомогою програмного комплексу «DAKAR», яку успішно застосовують на практиці. Щомісячно працівники диспетчерської служби беруть активну участь у проведенні Дня охорони праці в товаристві, проводять перевірку робочих місць, навчання та  консультації працівників товариства.

При погіршенні погодних умов та збільшенні аварійних відключень навантаження на диспетчерів ОДС збільшується в рази.

Попередній 2019 рік видався для диспетчерів напруженим. Ще на початку лютого через налипання мокрого снігу, пориви вітру було знеструмлено 263 населених пункти. У липні внаслідок несприятливих погодних умов на території Чернігівської області почали відбуватись масові відключення ліній електропередач. Загалом, з 01.07.2019 до 02.07.2019 на території ліцензійної діяльності товариства через негоду відключалось 4 ПЛ-110 кВ, 13 ПЛ-35 кВ, 173 ПЛ-10 кВ, що призвело до знеструмлення 497 населених пунктів, 2046 ТП, 108904 абонентів. На той час диспетчерську службу можна було порівняти з військовим штабом, що узгоджує дії всіх бригад.