Аби в кожній квартирі було світло та комфортно, майже невпинно для кожного міста, села та селища працює ціла команда енергетиків — людей, яких ми чомусь згадуємо лише тоді, коли вдома пропадає електрика. АТ «Чернігівобленерго» - єдиний організм, де від злагодженої роботи усіх служб залежить якість та безперебійність електропостачання.

  «У будь-яких умовах і за будь-яких обставин» - такий девіз Служби підстанцій 35кВ і вище (далі по тексту – служба ПС). Призначена вона для організації якісних ремонтів та технічного обслуговування електричного обладнання підстанцій 35-110 кВ, реконструкції і модернізації високовольтного устаткування цих підстанцій. Служба ПС в структурі має Північну зону обслуговування (Чернігівська, Славутицька, Корюківська і Новгород-Сіверська виробничі дільниці) та Південну зону обслуговування (Прилуцька, Ніжинська, Бахмацька та Срібнянська виробничі дільниці). Персонал служби ПС 35кВ і вище становить 207 працівників, у тому числі 31 інженерно-технічний працівник та 176 робітників (електрослюсарі, чергові електромонтери підстанцій, електромонтери оперативно-виїзних бригад). Персонал здійснює обслуговування 37 ПС 110 кВ та 127 ПС 35 кВ.

  Аби в будинках та квартирах перебої з електрикою були рідкістю, Товариство оновлює та модернізує підстанції. Так, в 2019 році, згідно із затвердженою Інвестиційною програмою, було проведено комплекс монтажних та будівельних робіт із заміни силових трансформаторів на ПС 110 кВ «Остер», ПС 35 кВ «Юго-Восточная», ПС 35 кВ «Низківка». На ПС «Низківка» було встановлено вакуумний вимикач ВР-35 замість морально та фізично застарілих ПСН-35. Розпочато роботи з встановлення КРПЗ-35 на ПС 110 кВ «Прилуки».У 2020 році плани з реалізації Івестиційної програми потужніші ніж торік. Передбачається заміна двох силових трансформаторів на ПС 35 кВ «Талалаївка-2», заміна двох трансформаторів на ПС 35 кВ «Червоні партизани», заміна одного трансформатора на ПС 35 кВ «Павлівка», заміна трансформатора на ПС 35 кВ «Короп». На ПС 110 кВ «Ріпки» та ПС 110 кВ «Виползово» заплановано заміну секційних вимикачів 110 кВ на сучасні елегазові. Також в планах є заміна акумуляторної батареї на ПС 110 кВ «М`ясокомбінат» ізакінчення робіт по встановленню КРПЗ-35кВ на ПС 110 кВ «Прилуки».

  Виконання цих робіт - це ще один крок до енергетичної безпеки області. Для мешканців – це безперебійне світло, а працівникам підприємства нове обладнання суттєво спростить життя.

  Хоча життя працівників Служби ПС навряд чи можна назвати простим. У більшості «підстанційників» понаднормовий робочий день, адже нерідко електромонтерам цих бригад доводиться затримуватись на ремонтних роботах. Відповідальне ставлення до своєї справи не дозволить енергетикам залишити технічні роботи недовиконаними. Бригадні автомобілі називають своїми «бойовими машинами», бо слугують їм і майстернею, і домівкою.

  Є серед персоналу і старожили, і молодь. Спілкуючись з висококваліфікованими фахівцями, які пов’язали своє життя з енергетикою, молоде покоління не просто переймає досвід, через кілька років і в них з’являється ентузіазм і готовність працювати у будь-яких умовах і за будь-яких обставин.