В сучасних умовах більшість керівників усвідомлює той факт, що успішна діяльність підприємства багато в чому залежить від людей, які на ньому працюють.

  Так, враховуючи зростання інтенсивності праці та високу “ціну” помилкових дій, що можуть призвести до виникнення аварій та нещасних випадків, в АТ “Чернігівобленерго приділяється значна увага питанням психофізіологічного контролю персоналу, де необхідний професійний відбір.

  В наш час внутрішня конкурентна перевага компанії перш за все залежить від кваліфікації, компетенції, мотивованості, лідерських навичок працюючих на неї менеджерів і виконавців. Тому робота з персоналом організації (навчання, заходи командоутворення, відбір персоналу і т.д.) є все більш актуальною. В цій роботі практичний психолог займає важливе місце, Його завдання - забезпечувати реалізацію потенціалу співробітників, можливості мотиваційної мобілізації їх здібностей, формування згуртованого колективу.

  Як зазначає психолог служби охорони праці АТ “Чернігівобленерго” Олена Назаренко, сферою діяльності її, як фахівця, на підприємстві є професійний відбір. Це система заходів, що дозволяють виявити кандидатів, які за своїми індивідуальними якостями найбільш придатні до навчання і подальшої професійної діяльності. Отже, завданням психолога в процесі психологічного відбору є встановлення відповідності між психологічними особливостями кандидата і успішністю його професійної діяльності.

  На сучасному етапі кваліфіковану робочу силу, як головну цінність організації, необхідно навчати, розвивати, мотивувати. Так, в Товаристві проводяться психологічні тренінги з персоналом на різноманітні теми, розробляються програми навчання, направлені на стимулювання ефективності персоналу.

  Для підвищення ефективності роботи компанії величезне значення має мотивація персоналу. При активізації мотивів недостатньо спиратися тільки на фінансові стимули, сучасний менеджмент освоює стратегії контекстного мотивування, ефективність яких забезпечують професіонали в області людських відносин. Тому управляти мотивацією працівників без застосування психологічних підходів стає просто неможливим.

  Важливою проблемою є регулювання процесу адаптації молодих працівників організації і тих, хто прийшли з інших сфер. Робота психолога допомагає прискоренню даного процесу. А саме, створення системи інформаційного забезпечення адаптаційних дій, без якої процес адаптації не є керованим.

  Також, не менш важливою є робота психолога з консультування працівників Товариства, спрямована на подолання їх особистих проблем, негараздів, внутрішніх конфліктів, що негативно впливають на їх професійну діяльність. Забезпечуючи душевне здоров'я співробітників, психолог сприяє збільшенню продуктивності їх праці, а значить, робить свій внесок в підвищення ефективності підприємства.

  Отже, перелік завдань, які доводиться вирішувати психологу, досить широкий. Вирішення цих проблем вимагає від фахівця достатньої професійної підготовки, володіння широким арсеналом психологічних методів дослідження і впливу на особистість працівника. В АТ “Чернігівобленерго” і надалі приділятимуть значну увагу психологічним питанням в роботі з персоналом.

(Фотографії зроблені до введення “маскового режима”)