Тільки за перший тиждень травня поточного року, під час виконання рейдових робіт по виявленню несанкціонованого споживання електроенергії, працівниками АТ “Чернігівобленерго” було складено 8 Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. За результатами виявлених порушень нарахування складуть близько 300 тис. грн. Деякі нечесні споживачі електричної енергії “користуючись перевагами” запроваджених карантинних обмежень намагалися отримувати електричну електроенергію безоплатно.

Основні види порушень це - позаоблікове підключення як до мереж товариства, так і до власних мереж; використання “постійних” магнітів. Також в одного юридичного споживача було виявлено т.з. частотний генератор, за допомогою якого зупинявся прилад обліку (електроенергія споживалася а приладом обліку не враховувалася). Цей пристрій можливо виявити тільки за допомогою спеціального обладнання.

Загалом упродовж першого кварталу 2020 року працівники АТ «Чернігівобленерго» провели 425 рейдів та склали 169 про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. З них 64 зафіксовано у непромисловому секторі (юридичні особи, торгівля, дрібний бізнес), 105– у побутових споживачів.

Варто нагадати, що втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України “Про ринок електроенергії”, Правил роздрібного ринку електроенергії і кваліфікується як «крадіжка». За такі протиправні дії згідно законодавства передбачена адміністративна та/або кримінальна відповідальність.