Експлуатаційним обслуговуванням, забезпеченням правильної і точної роботи пристроїв релейного захисту та автоматики займається служба релейного захисту та автоматики.

  В АТ «Чернігівобленерго» в експлуатації знаходиться 2250 комплектів релейного захисту та 1719 пристроїв автоматики. Служба РЗА складається з підрозділу в складі апарату управління та 5 дільниць (Чернігівська і Чернігівська міська, Ніжинська, Прилуцька, Бахмацька). Всього в штаті 45 - працівників, у тому числі начальник служби, заступник начальника, 33 інженерно - технічних працівники та 10 електромонтерів. Висока кваліфікація спеціалістів дозволяє назвати їх інтелектуальною скарбницею товариства. Від роботи персоналу служби РЗА залежить якісне забезпечення експлуатації пристроїв релейного захисту та автоматики, багато з яких є складними сучасними мікропроцесорними пристроями. А це, в свою чергу, забезпечує надійний захист усього високовольтного силового обладнання в аварійних режимах, та автоматичне відновлення електропостачання споживачів.

  Активний розвиток електричних мереж відбувався в 60-80 ті роки минулого століття. В цей же час і було побудовано більшість підстанцій та розподільчих пунктів, які обладнані пристроями релейного захисту і автоматики. Тобто більшість підстанцій працюють понад сорок років. Враховуючи, що розрахунковий термін експлуатації пристроїв релейного захисту і автоматики складає 25 років, як бачимо, велика їх кількість відпрацювала нормативний термін експлуатації і потребує додаткових витрат для утримання в справному стані. Персонал служби РЗА підтримує пристрої релейного захисту і автоматики у робочому стані, проводить перевірки роботи пристроїв релейного захисту і автоматики (РЗА), їх ремонт і налагодження.

Для зменшення витрат на обслуговування і підвищення надійності роботи пристроїв РЗА проводиться їх заміна на сучасні мікропроцесорні термінали. Заміна пристроїв РЗА проводиться як силами підрядних організацій так і силами персоналу служби РЗА. За останні 3 роки замінено пристрої РЗА на 232-х фідерах 10кВ , в тому числі силами персоналу служби РЗА 86 приєднань. В рамках Інвестиційної програми на підстанціях 110/35/10кВ «Ріпки» та «Остер» встановили сучасні мікропроцесорні захисти силових трансформаторів виробництва компанії АВВ. Планують і надалі проводити заміну обладнання, яке відпрацювало свій термін. Використання сучасних мікропроцесорних пристроїв релейного захисту, об’єднаних в локальну обчислювальну мережу, дозволяє автоматизувати процес отримання даних робочого, аварійного та післяаварійного режимів роботи електричної мережі в режимі реального часу. Це, в свою чергу, дозволяє швидко оцінити ситуацію і прийняти оптимальне рішення щодо відновлення режиму роботи електричної мережі, та мінімізувати втрати часу і матеріальних ресурсів на відновлення електропостачання споживачів.

  Найгарячіша пора для служби РЗА, як і для інших підрозділів Компанії, триває з квітня по листопад. Час активної ремонтної компанії. Однією з проблем в роботі служби РЗА є нерівномірність розподілу персоналу по території області. Так історично склалось, що Чернігівська дільниця обслуговує всю північну частину області, а південну частину області обслуговують Прилуцька, Ніжинська та Бахмацька дільниці. Відповідно середній радіус обслуговування Чернігівської дільниці – понад 100 км, а Прилуцької, Ніжинської і Бахмацької - 30-40 км. Фахівці Чернігівської дільниці служби практично живуть у відрядженнях, через це і бажаючих заповнити вільні вакансії небагато. Релейна служба - це життя, насичене та динамічне. Наш персонал володіє цими особливими знаннями та навиками, без яких неможливо забезпечити правильну роботу пристроїв РЗА, а значить і якісне, надійне та безперебійне забезпечення споживачів електричною енергією.

            “Динамічний розвиток сучасної техніки вимагає наявності висококваліфікованих спеціалістів, які б і в електросхемах розбиралися, і на електромонтажі розумілися і з обчислювальною технікою були на «ти». На жаль таких спеціалістів бракує " – говорить начальник служби релейного захисту Сергій Клюшник. Робота служби РЗА, як і всієї компанії, спрямована на надійне та якісне забезпечення споживачів електричною енергією, при цьому з мінімальними витратами. В планах – швидка заміна всіх застарілих електромеханічних реле. Електромеханічні реле потребують багато часу та ручної праці на їх обслуговування. Використовуючи мікропроцесорні пристрої захисту на приєднаннях віддалених підстанцій, служби РЗА та АСУ ТП впроваджують віддалений доступ до пристроїв, телесигналізацію, телевимірювання та телеуправління.

  По лініях 110 кВ встановлені реєстратори аварійних подій на ПС 110/35/10 кВ «Березна» та «Прилуки», що дають інформацію про вид та відстань до пошкодження. При пошуку пошкодження на ПЛ не потрібно обходити всю лінію, а тільки її невелику частину. Це зменшує час пошуку пошкодження і відновлення режиму роботи мережі, зменшує витрати на пошук пошкодження, що веде до скорочення фінансових витрат товариства. Також служба РЗА використовує програмний комплекс «ДАКАР» для розрахунку та аналізу усталених нормальних, граничних та післяаварійних режимів роботи електричних мереж.

  Використання сучасних пристроїв РЗА з можливістю визначення місця пошкодження та об’єднання їх у локальну обчислювальну мережу дасть змогу в цілодобовому режимі оперативно отримувати інформацію про спрацювання захистів та вид і місце пошкодження, що прискорить прийняття управлінських рішень, та призведе до зниження витрат на пошук та ліквідацію пошкоджень в мережах.