В рамках святкування свого 25-річчя АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» продовжує знайомити користувачів мережі Інтернет зі своїми структурними підрозділами. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про службу діагностики, ізоляції та захисту від перенапруги.

Комплексне та своєчасне діагностування електроустаткування - запорука надійної і безаварійної роботи електричних мереж. З цією метою у підприємствах електромереж Чернігівщини були створені служби ізоляції і захисту від перенапруги, які проводили високовольтні випробування та вимірювання на обладнанні підстанцій та повітряних ліній електропередачі. У червні 2016 року була створена об’єднана служба діагностики, ізоляції та захисту від перенапруги (СДІЗП). У травні 2018 року персонал відповідних служб Північних та Південних ВЕМ був переведений до штату служби діагностики, ізоляції і захисту від перенапруги. У складі служби: 5 пересувних електротехнічних лабораторій, 2 стаціонарні електротехнічні лабораторії, 2 хімічні лабораторії. В службі працює 23 працівники, з них 12 інженерно – технічних працівників та 9 електромонтерів з випробувань та вимірювань. З 1 березня 2019 року службу очолює Вадим Анатолійович Шульженко.

Служба діагностики, ізоляції і захисту від перенапруги є структурним підрозділом, який виконує діагностику електрообладнання, його профілактичні, приймально-здавальні випробування і випробування ізоляційних олив. СДІЗП здійснює свою діяльність відповідно до річних графіків та перспективних планів випробувань електрообладнання. Також останнім часом впроваджується планово-діагностична система організації робіт, яка дозволяє оптимізувати витрати на експлуатауію обладнання та зменшить час перебування обладнання у відключеному стані.

Проводяться роботи з ремонту кабельних ліній, пуско-налагоджувальні випробування нового електрообладнання підстанцій, роботи з вимірювання та розрахунку ємнісних струмів однофазних замикань на землю, розробляються заходи щодо покращення грозозахисту обладнання та мереж. Для діагностування дефектів на ранніх стадіях проводиться тепловізійний контроль електрообладнання високовольтних та розподільних мереж. В хімічній лабораторії виконуються хімічні аналізи трансформаторного масла, хроматографічний аналіз розчинених у трансформаторному маслі газів.

Силами персоналу СДІЗП на обладнанні Товариства за 2019 рік було організовано та виконано випробування та вимірювання на 2985 об’єктах електричних мереж. При цьому було виявлено 107 дефектів на обладнанні до моменту переходу його стану в аварійний режим.

Одним з найбільш ефективних методів, який виявляє нагрівання елементів мереж є технічне діагностування засобами інфрачервоної техніки (тепловізійне діагностування). Тепловізор призначений для перетворення теплового зображення об’єкта у видиме, що дозволяє без відключення обладнання встановити місце ймовірного дефекту та надалі запланувати його усунення. У 2019 році проведено тепловізійне діагностування електрообладнання понад 560 об'єктів та виявлено близько 590 дефектів.

Важливим показником під час експлуатації маслонаповненого обладнання є діагностування стану трансформаторного масла. Експлуатаційний контроль якості трансформаторного масла організований у хімічній лабораторії СДІЗП. За 2019 рік було виконано понад 1500 проб трансформаторного масла, що в повній мірі забезпечує інформацією про його стан і дає змогу вчасно реагувати та проводити профілактичні заходи для подальшої експлуатації відповідного обладнання.

Стаціонарна електротехнічна лабораторія СДІЗП забезпечує в повному обсязі випробування електрозахисних засобів та електроінструменту, які використовуються персоналом відокремлених та структурних підрозділів під час проведення організаційно-технічних заходів та безпосередьного проведення робіт на електрообладнанні. За 2019 рік було виконано випробування 4600 одиниць таких засобів та приладів.