Все необхідне для огляду та дефектації ЛЕП в одному рішенні. 16 жовтня фахівці АТ «Чернігівобленерго» провели перший тестовий огляд повітряної лінії 10кВ «Халявин-Деснянка» за допомогою квадрокоптера. Перевірка ліній електропередач - щоденний обов'язок фахівців АТ «Чернігівобленерго». Для цього енергетики застосовують два основні способи. Перший – з землі: співробітники знизу оглядають лінії, конструкції дроти, роз’єднувачі, ізолятори і кріплення інших елементів. Другий – висотний: ділянку лінії знеструмлюють, щоб співробітник міг піднятися на опору і впритул оцінити стан електрообладнання. Застосування квадрокоптерів в енергетиці допоможе значно полегшити огляд важкодоступних ділянок, визначити більш точний обсяг робіт та виявити інші невідповідності.

 

Швидкість і своєчасність. Замість тривалого візуального огляду досить виконати обліт лінії за маршрутом і зробити серію детальних фотографій, надалі доступних для аналізу в спокійній обстановці. Отримана інформація може бути використана в той же день для прийняття рішення про виїзд ремонтної бригади.

Доступ до всіх ділянок. Далеко не завжди високовольтні мережі доступні для огляду з землі. Дрон дозволяє виконувати інспекцію на відстані до 500 метрів від оператора, що знаходиться на одному місці.

Оптимізація витрат. При грамотному плануванні один підготовлений оператор виконує той же фронт робіт, що бригада з великою кількістю дорогого в обслуговуванні і громіздкого обладнання.

  За допомогою фото-відеофіксації, отриманої в результаті огляду квадрокоптером повітряної лінії 10кВ «Халявин-Деснянка», фахівці «Чернігівобленерго» змогли якісніше оцінити стан роз’єднувачів, ізоляції, проводів, кріплень, металевих конструкцій та надійність кріплення ізоляторів. Це більш ніж актуально в нашому регіоні, адже природні катаклізми регулярно перевіряють фахівців «Чернігівобленерго» на оперативність і професіоналізм. Вже зараз енергетики впевнені - новий помічник, якому не страшні ані мороз, ані спека принесе відчутну користь.

  Компанія йде в ногу з новими технологіями і впроваджує нові методи огляду обладнання. Та це не означає, що це заміна людської праці, а лише маленький впевнений крок до майбутнього, яке нас оточує.