Як показала остання вереснева негода – головною причиною пошкодження ліній електропередач та електрообладнання, що призвело до масових відключень електропостачання, є падіння гілок та дерев на об’єкти електромереж. Під час негоди дерева, що перебувають у безпосередній близькості від лінії, можуть її пошкодити. Контакт гілок з лініями під напругою може накоїти багато лиха.

   Щороку АТ «Чернігівобленерго» розробляє графіки чистки і погоджує їх з органами місцевого самоврядування (районні, міські, сільські, селищні ради, ОТГ). Енергетики Чернігівщини тримають заходи, що пов'язані з цим, на особливому контролі, оскільки вони є життєво важливою необхідністю. Протягом року розчищено понад 1 190 км трас повітряних ліній електропередач напругою 0,4-10 кВ із запланованих 1098 км. З них розчищено близько 540 км під напругою 6/10кВ та понад 650 км під напругою 0,4кВ. Щоб процес обрізання дерев був безпечним, лінію відключають від електропостачання.

   Нагадаємо: чинне законодавство України чітко визначає відповідальність за утримання дерев в містах та селах. Згідно ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», а також пункту 4 «Правил охорони електричних мереж», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №209 від 04.03.1997, утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній електропередач, повинні здійснювати власники зелених насаджень. Згідно пункту 5.5 Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006, відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається на підрозділи органів місцевої державної виконавчої влади, на підприємства (на території яких знаходяться насадження) і на власників присадибних та прилеглих ділянок.

  Як показує практика, як органи місцевого самоврядування, так і власники територій, часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачів.

   В містах і населених пунктах у кожного дерева є господар, який має спилювати сухостійні дерева, підрізати сухі й зламані гілки. Відзначимо, що з метою уникнення аварій через необрізані дерева, персонал АТ «Чернігівобленерго» в більшості випадків виконує цю роботу за балансоутримувачів дерев. Однак населення не завжди розуміє їхню важливість для надійного та безперебійного електропостачання та перешкоджає роботі енергетиків. Мешканці незадоволені тим, що їхні плодові дерева обрізають. При цьому, самі висаджують їх під лініями електропередачі, що категорично заборонено.

   Тому, питання запобігання виникненню аварійних ситуацій у електромережах і, як наслідок, зменшення тривалості перерв у електропостачанні споживачів є спільною справою як АТ «Чернігівобленерго», так і органів місцевого самоврядування, а також і самих користувачів електроенергії.