Для надійного і безперебійного забезпечення споживачів електричною енергією, необхідно не тільки підтримувати обладнання електричних мереж у справному стані, але й дбати про оновлення обладнання. З плином часу розробляються нові технологічні процеси виготовлення обладнання, використовуються нові, більш надійні і екологічно безпечніші матеріали в елементах обладнання електричних мереж. Більш того, новітнє обладнання, хоча й потребує вищої кваліфікації обслуговуючого персоналу, але й, як правило, має збільшений міжремонтний інтервал та зменшений обсяг робіт з обслуговування, а значить і менші витрати часу на оперативні перемикання, планові ремонти, зменшені витрати матеріалів на обслуговування. Це веде до зниження собівартості обслуговування одиниці обладнання, збільшення надійності електропостачання споживачів і т.д.

  Враховуючи вищезазначене, АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» активно займається модернізацією електричних мереж на території Чернігівської області. Одним із напрямків роботи компанії є модернізація мережі 35-110 кВ.

  В 2020 році в АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» на підстанціях 110/10 кВ «Виповзово» та ПС 110/35/10 кВ «Ріпки» виконано заміну фізично та морально зношених масляних вимикачів 110 кВ, які відпрацювали понад 35 років, на сучасні елегазові. До речі, це перші сучасні елегазові вимикачі типу GL 312 виробництва компанії ALSTOM на території Чернігівської області. Дані вимикачі потребують суттєво менших витрат на їх обслуговування та не мають шкідливої для навколишнього середовища і пожежонебезпечної трансформаторної оливи. При цьому разом з вимикачами виконано заміну пристроїв релейного захисту, які є теж сучасними пристроями виробництва компанії АВВ серії Relion 650. Це дозволить не тільки надійно захищати електрообладнання від можливих пошкоджень, але і отримувати інформацію стосовно місця пошкодження на ПЛ-110 кВ, які захищають ці пристрої захисту. До того ж пристрої дозволяють диспетчеру ОДС отримати інформацію віддалено в режимі реального часу, що допоможе набагато оперативніше і з меншими витратами ліквідовувати аварійні ситуації.