Фахівці АТ «Чернігівобленерго» продовжують виявляти випадки несанкціонованого відбору електричної енергії. Основні види порушень – це позаоблікове підключення як до мереж Товариства, так і до власних мереж, використання “постійних” магнітів та частотних генераторів. Так, лише за січень було проведено 230 рейдів, з них у неробочий час - 143. Було складено одразу 74 акти про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, з них 51 акт - на побутових споживачів та 23 – на юридичних осіб. Енергетики підраховують збитки. Обсяги викраденої електрики побутовими споживачами складають 202 тис кВт. Тим, хто хотів зекономити обдурюючи лічильник, доведеться сплатити штрафів на загальну суму понад 700 тис грн. Серед лідерів по крадіжках - Чернігівський та Прилуцький райони, а також м. Чернігів.

  Щоб якомога менше платити за використану електроенергію, вигадують найрізноманітніші способи та пристосування, завдяки яким споживають електроенергію поза обліком. Наприклад, приєднуються до електромережі поза лічильником, споживають електроенергію від сусідського лічильника, використовують технічні пристрої, які порушують нормальну роботу електролічильника тощо. Загалом, енергетикам відомі десятки методів та спроб уникнути обліку електроенергії, які застосовують споживачі. Утім, Товариство має достатньо високотехнологічного обладнання та досвіду, щоб виявити найхитріші спроби безоплатного користування електроенергією. Причому попадаються на крадіжках представники різних верств населення, незалежно від статків чи становища у суспільстві. Пам’ятайте! Відповідальність за крадіжки електроенергії неминуча! Втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України “Про ринок електроенергії”, Правил роздрібного ринку електроенергії і кваліфікується як «крадіжка». За такі протиправні дії згідно з чинним законодавством передбачено не тільки штрафні санкції, а також можлива і кримінальна відповідальність. Для споживачів такі спроби сумнівної економії коштують дорого. Фінансове відшкодування за крадіжку електроенергії може сягати десятків чи іноді сотень тисяч гривень
  Закликаємо використовувати електроенергію без крадіжок і цим вберегти себе від зайвих витрат.
  Шановні чернігівці та мешканці області! Якщо Ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані проводи на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» – негайно повідомте про це до Кол-центру Товариства за номером 0-800-210-310.