Зима – це завжди випробування для цілої низки сервісних служб. Останніми ж тижнями погода дивує нас різкими перепадами температури і цим додає чимало роботи. Так, через велику кількість снігу на дахах з’явилася реальна загроза не лише травмування людей, а й відключення споживачів від електропостачання. Чому? Усе дуже просто – коли сніг починає поступово зсуватися з даху або ж тануть і падають бурульки, є велика імовірність, що потрапить усе це найперше на електродроти, які кріпляться до ввідних ізоляторів на будинку. Як наслідок – пошкодження електролінії і відключення світла. Та й навіть, якщо вам пощастило, і зсунувся сніг без миттєвих наслідків, є іще одна загроза – під дією води, що з’являється після танення снігу, дріт може окислитись, що згодом приведе до порушення контактів і знову-таки відключення електропостачання.

    Мешканці нашої області уже зіштовхнулися з цією проблемою. У період із 21 до 24 лютого до кол-центру АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» звернулося 33 споживача з повідомленнями про аварії, спричинені сходженням снігу з дахів приватних будинків. Найбільше аварійних ситуацій довелося ліквідовувати на Козелецькій (7 пошкоджень) і Менській (6 пошкоджень) дільницях. А якби їх було більше?

    Окремо треба сказати про безпеку. Адже пошкоджені електродроти все одно перебувають під напругою. Тому, щоб створити безпечні умови для виконання ремонтних робіт, спочатку треба її зняти. Зробити це можуть лише фахівці, тож у жодному разі не намагайтеся полагодити щось самотужки!

    Отож, сходження снігу з дахів – направду серйозна проблема. Саме тому споживачам варто було б подумати про захист електродротів біля своїх будинків, тим більше, що для цього треба не так вже й багато – лише встановити на даху захисні снігозатримувачі. Це доволі прості, але дуже корисні пристосування, які допоможуть снігу рівномірно та поступово зійти з покрівлі, тим самим зберігаючи її, і в той же час убезпечать вас від перебоїв в електропостачанні.

    Звісно, це справа не сьогоднішнього дня. Про встановлення снігозатримувачів треба дбати задовго до зими. Але незабаром прийде тепло, і тоді вже можна буде впритул зайнятися цією справою. Допоможіть енергетикам і насамперед собі – встановіть снігозатримувачі, і тоді перебоїв у електропостачанні через зсув снігу у вас точно не буде!

    Повертаючись до безпеки, нагадаємо: для виконання робіт слід звернутися до енергетиків, щоб зняти напругу для безпечного виконання робіт поблизу електролінії та її елементів!