За статистикою, щорічно в Україні внаслідок пожеж гине до двох тисяч людей. Із початку цього року вогонь уже забрав життя понад 400 українців, іще близько 250 під час пожеж отримали травми різного ступеню тяжкості. І, що турбує рятувальників найбільше, кількість пожеж у зимовий період із кожним роком росте, особливо в місцях масового перебування людей. Згадати лише пожежу в харківському пансіонаті «Золотий час», що сталася 21 січня, чи пожежу в одній із палат для хворих на коронавірус Чернівецької міської лікарні №1 27 лютого…

    Щоб знизити цю сумну статистику, центральна влада вирішила посилити відповідальність у сфері дотримання правил протипожежної безпеки. Як наслідок, 4 березня в дію вступив Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», який передбачає суттєве підвищення штрафів при порушеннях встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Разом із цим для недопущення пожеж на об’єктах масового перебування людей, в усіх регіонах держави фахівці ДСНС почали позапланові перевірки різних закладів.

    В АТ «Чернігівобленерго» дотриманню правил протипожежної безпеки завжди приділялася дуже велика увага. Цей рік винятком не став – 19 березня в адміністративній будівлі товариства на вулиці Гончій, 40 в Чернігові було проведено навчальне тренування з пожежної безпеки, ініційоване Головою правління АТ Михайлом Ільницьким. Мета – поновити навички персоналу під час евакуації з приміщення.

    При підготовці тренування були оновлені схеми евакуації з адмінбудівлі та вкотре перевірений кожен запасний вихід. До організації навчальної евакуації задіяли працівників відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки, службу охорони, а також персонал, який входить до добровільної пожежної дружини. Завдяки чіткому і злагодженому алгоритму, тренування пройшло без будь-яких ускладнень: увесь персонал було евакуйовано у відведений час.

    Наостанок хотілось би зауважити: якщо у приміщенні, де масово перебувають люди, стається пожежа, рахунок часу іде на секунди. Тому відсутність елементарних навичок поведінки на початковій стадії пожежі та навичок пожежогасіння може привести до великої трагедії. Щоб цього не сталося, нагадуємо основні правила поведінки при пожежі:

    1. Не панікуйте. Під час пожежі треба навпаки взяти себе в руки, щоб діяти послідовно.

    2. При перших ознаках пожежі відразу ж викликайте пожежну охорону за номером 101. При цьому вкажіть точну адресу об’єкта, кількість його поверхів, місце виникнення пожежі та кількість людей, які перебувають у приміщенні.

    3. Якщо пожежа немасштабна, за можливості спробуйте загасити вогонь за допомогою первинних засобів пожежогасіння – вогнегасником або підручними засобами.

    4. Якщо розумієте, що самостійно із вогнем вам не впоратися, терміново залиште приміщення. Постарайтеся вивести з будівлі всіх людей або хоча б попередити їх про пожежу.

    5. Перед тим, як відчинити зачинені двері в будівлі, що горить, доторкніться до них зворотною стороною долоні. Якщо відчуєте рукою тепло, не відчиняйте – за дверима вогонь.

    6. Якщо вийти через двері та запасні виходи неможливо, кличте на допомогу.

    7. При пожежі використовуйте найпростіші засоби захисту органів дихання від чадного газу: ватно-марлеві пов’язки або змочений водою одяг.

    Бережіть себе й оточуючих!