Середньостатистичний українець проводить на роботі близько третини свого життя, а тому від організації його робочого місця багато чого залежить. Тут вам і якість виконання службових обов’язків, і безпека, і навіть настрій. При цьому дослідження і дотримання безпеки та гігієни праці є відносно недавнім явищем. Виникло воно наприкінці ХІХ століття як реакція на промислову революцію, та й то лише у країнах Західної Європи. У СРСР цим питанням перейнялися лише 1936 року, коли під час чергової партійної конференції у програмі розвитку країни прописали вирішення завдання ліквідації професійних захворювань та зниження виробничого травматизму. Уже наступного року це дало свої результати – на більшості підприємств виробничий травматизм знизився на 43-55%.

Зараз забезпечення безпечних умов праці – це звичайний обов’язок кожного роботодавця, але… Це ж і прямий шлях до підвищення ефективності роботи і захист від можливих економічних втрат. Ніхто ж не посперечається, що правильно організована робота з безпечними умовами підвищує дисциплінованість працівників, знижує ризик травмування, зменшує імовірність виходу з ладу обладнання, ну і дає самому працівнику впевненість у завтрашньому дні, відчуття, що ти цінний для конкретного підприємства, що йому потрібні твої знання і досвід. Саме тому для більшості великих підприємств, в тому числі й АТ «Чернігівобленерго», День охорони праці – це не лише дата, що помічається у календарі раз на місяць, а й постійна робота із персоналом у цьому напрямку.

– Дні охорони праці в енергетичній компанії, які проводяться щомісяця, – це додатковий захід до нашої повсякденної роботи з охорони праці й один із найбільш ефективних способів формування у кожного працівника свідомого ставлення до загальної культури охорони праці, – говорить директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Проведення Дня охорони праці дозволяє не лише оперативно виявляти порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, але й застосовувати дієві заходи для їх усунення.

Черговий День охорони праці на підприємстві провели 8 квітня.

– Річний план проведення таких заходів ми формуємо з урахуванням специфіки роботи кожного підрозділу, – пояснює Юрій Васильович. – Так, цього місяця День охорони праці був проведений за такою тематикою:

  • порядок проведення профілактичного обслуговування та ремонту транспортних засобів;
  • організація робіт та вимоги безпеки при обслуговуванні та заміні електролічильників;
  • порядок організації та проведення шиномонтажних робіт;
  • відповідність території та приміщень вимогам нормативних документів із пожежної безпеки та охорони праці;
  • види протиаварійних тренувань та порядок їх проведення.

Відповідні заходи пройшли у всіх відокремлених та структурних підрозділах товариства з дотриманням санітарних норм.

Окрім розгляду теоретичних питань, у День охорони праці проводяться ще й практичні заняття для напрацювання навичок правильного застосування електрозахисних засобів та чітких дій в аварійних ситуаціях. Цього разу працівники «Чернігівобленерго» відпрацювали дії під час аварійного відключення повітряної лінії електропередачі напругою 10 кВ за допомогою переносного заземлення-накиду. Працівники Новгород-Сіверської дільниці Корюківського РЕМ із цим завданням впорались на відмінно.

– Заняття проходило на недіючому обладнанні на полігоні. Такий полігон є практично в кожному районі, тож в енергетиків є можливість відпрацювати кожну практичну тему фактично в реальних умовах, – говорить Юрій Волохін. – Знання ж та навички, набуті у День охорони праці, сприяють підвищенню професіоналізму персоналу та виробляють у працівників чіткий алгоритм дій при настанні надзвичайних ситуацій.