19 квітня у селі Кобижча Бобровицької ОТГ сталася трагедія – внаслідок ураження струмом загинув 16-річний хлопець, який намагався зробити фото на даху вантажного потяга й отримав смертельний удар струмом від високовольтної лінії. На жаль, випадки ураження струмом, які призводять до тяжких наслідків, в Україні трапляються досить часто, причому як на вулиці, так і в приміщенні. Тому зараз, у розпал карантину, коли всі школярі Чернігівщини навчаються вдома (і часто без нагляду батьків!), як ніколи актуальним буде нагадати їм правила електробезпеки. Пам’ятайте: до 18 років за здоров’я і життя дітей відповідають батьки, а отже і відповідальність за непередбачувані ситуації несуть також вони!

Правила електробезпеки у приміщенні

  1. Не можна торкатися дротів, ізоляція яких пошкоджена.
  2. Не можна користуватись зіпсованими вимикачами, розетками та вилками.
  3. Не можна вставляти в розетки сторонні предмети.
  4. Не можна витирати електроприлади, розетки та вимикачі мокрою або вологою ганчіркою, а також торкатися електроприладів мокрими руками, якщо вони ввімкнені в електромережу.
  5. Не можна залишати ввімкненими в мережу електроприлади, якщо ви ними не користуєтесь або ідете з дому.
  6. Не можна використовувати домашні електроприлади на вулиці, сходах, балконі та у сирих приміщеннях.
  7. Не можна вмикати у мережу одночасно кілька енергоємних приладів.
  8. Не можна торкатися металевих предметів, якщо в руках ви тримаєте прилад, підключений до електромережі.
  9. Не можна торкатися елементів проводки та працюючих електроприладів руками, якщо ви приймаєте ванну чи стоїте босоніж на вологій підлозі.
  10. Не можна користуватися електроприладом, при вмиканні якого виникає іскріння.
  11. Не можна при займанні дроту заливати його водою.

Правила електробезпеки на вулиці

  1. Не можна підніматись на опори ліній електропередачі, заходити у приміщення електроустановок та втручатися в їхню роботу.
  2. Не можна гратися, рибалити, запускати повітряних зміїв, розпалювати вогнища, копати ями та вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання.
  3. Не можна самостійно діставати предмети, що застрягли між дротами.
  4. Не можна підходити до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори ближче, ніж на 8 метрів.
  5. Не можна знаходитися поблизу повітряних ліній електропередачі під час грози.
  6. Якщо ви помітили обірвані дроти лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій, як сторонні особи проникають у приміщення електроустановок або піднімаються на опори, терміново повідомте про це дорослих або ж у наш кол-центр за номерами: 0-800-210-310 або 0-462-772-901.

Пам’ятайте: електричний струм не має ані запаху, ані кольору, а отже побачити чи відчути його на відстані неможливо. Лише дотримання елементарних правил електробезпеки допоможуть вам використовувати електричну енергію із користю, а головне – безпечно!

Бережіть себе!