23 квітня в захисному сховищі на території адмінбудівлі АТ «Чернігівобленерго» (вулиця Гонча, 40), яке розраховане на 200 чоловік, було проведено тренування з укриття персоналу товариства. Необхідність такого тренування викликана загостренням ситуації вздовж північного та східного кордонів України та підвищеною увагою з боку держави до стану сховищ, їх готовності до використання в разі необхідності.

Через карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19, тренування було проведене дещо по-особливому. У захисне сховище заходили лише керівники структурних підрозділів товариства групами по 5 чоловік і з інтервалом часу у 20 хвилин. Працівники відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки товариства ознайомлювали їх із внутрішнім обладнанням сховища та розташуванням місць для укриття персоналу.

– Побудоване це сховище 40 років тому – у вересні 1981-го. Тут передбачене все необхідне для укриття людей на дві доби – система вентиляції, забезпечення водою, запаси медикаментів, ліжкомісця для персоналу, – розповідає провідний фахівець відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки АТ «Чернігівобленерго» Микола Романов. – Вентиляція працює у двох режимах – фільтровентиляції і чистої вентиляції. У режимі фільтровентиляції повітря подається ззовні і відбувається внутрішня вентиляція приміщення. Режим чистої вентиляції призначений на випадки радіаційного забруднення повітря, тоді входи для вільного проходження повітря перекривають, воно поступає у сховище лише після фільтрації. Водогін під’єднаний до міської мережі, але є й баки для аварійного водопостачання на випадок, якщо водогін вийде з ладу. Загальна ємність цих баків – 1400 літрів.

– Усього в різних підрозділах товариства обладнано 6 таких захисних споруд. Окрім адмінбудівлі на Гончій, 40, вони є на території Менської дільниці Корюківського РЕМ, Прилуцького РЕМ (аж два), Бобровицької дільниці Ніжинського РЕМ та Чернігівських МЕМ, – говорить начальник відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки АТ «Чернігівобленерго» Станіслав Гончар. – Всього ці шість сховищ розраховані на 680 чоловік – працюючі зміни на місцях. Усі захисні споруди ми постійно підтримуємо у готовності до використання за призначенням.

Невдовзі за таким же планом, як і в захисному сховищі на території адмінбудівлі на вулиці Гончій, 40, будуть проведені тренування й в інших захисних спорудах товариства.