Із 12 до 26 травня в Чернігівській області проходять планові навчальні збори підрозділів територіальної оборони. Залучили до них близько 2 тисяч військовозобов’язаних оперативного резерву другої черги та резервістів 119-ї окремої бригади територіальної оборони Оперативного командування «Північ».

– АТ «Чернігівобленерго» ніколи не стояло осторонь державних ініціатив, а тому і цього року в навчальних зборах резервістів беруть участь 50 працівників структурних та відокремлених підрозділів Товариства, – говорить начальник відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки АТ «Чернігівобленерго» Станіслав Гончар. – Усі вони перебувають у складі різних підрозділів тероборони згідно з адміністративно-територіальним устроєм Чернігівщини.

Цьогорічні базові табори навчальних зборів розташувалися на території усіх п’яти районів області (Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького, Новгород-Сіверського та Корюківського), а також у самому Чернігові. Мета зборів – відновлення особистих військових навичок військовозобов’язаних, набуття ними досвіду дій у складі підрозділів та ознайомлення з територією, на якій, за необхідності, частини територіальної оборони будуть виконувати свої обов’язки. За два тижні резервісти набудуть досвіду щодо порядку охорони важливих стратегічних об’єктів інфраструктури, в тому числі і в системі енергетики області, протидії диверсійним діям противника, прикриття держкордону, несення служби на блокпостах та інших завдань територіальної оборони. Окрім того, у цей час перевірять роботу системи зв’язку всіх ланок, пунктів управління обласної та районних державних адміністрацій.

– Навчання підрозділів територіальної оборони – звична практика для всіх європейських країн, у тому числі і для України. Такі ж навчання проводилися у нас і раніше (востаннє в такому масштабі – у 2018 році). Тоді в них взяло участь понад 60 енергетиків, – каже Станіслав Гончар. – Як показав досвід попередніх навчань, більшість учасників зборів – це свідомі, патріотично налаштовані громадяни, які розуміють серйозність зовнішньої загрози стабільній ситуації в Україні, а тому участь у навчаннях беруть зі всією відповідальністю, хоч і сподіваються, що отримані навички не доведеться застосовувати на практиці. Товариство ж усіляко їх підтримує, адже тут добре розуміють – мир може бути тільки у країні, яка має сильну армію.