В АТ «Чернігівобленерго» закінчився перший етап вакцинації персоналу від коронавірусу. Усього щеплення зробили 2213 працівників структурних та відокремлених підрозділів компанії (а це майже 75% від кількості всього персоналу): в апараті управління – 936 чоловік, у Бахмацькому РЕМ – 227, у Корюківському РЕМ – 178, у Ніжинському РЕМ – 165, у Прилуцькому РЕМ – 279, у Чернігівському РЕМ – 264, у Чернігівських МЕМ – 164. А вже через два тижні працівників, які вакцинувалися першими, почнуть щеплювати повторно. Нагадаємо: вакцинувалися чернігівські енергетики вакциною «CoronaVac» компанії «Sinovac Biotech». Її, як і ще шість препаратів, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала для екстреного застосування.

– Вважаю, що наше підприємство дуже вчасно організувало вакцинацію (заявки на неї ми подавали ще взимку), адже почалося літо і багато хто захоче поїхати на відпочинок, можливо і за кордон. Зробити це після щеплення буде набагато простіше, – говорить Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький.

І справді, з 1 липня в Україні планують запровадити так звані «паспорти вакцинації», які значно полегшать можливість подорожувати за кордоном, адже за наявності такого паспорту українцям не доведеться здавати ПЛР-тест перед кожною поїздкою чи сидіти на самоізоляції. Дані до таких «паспортів» будуть вносити через електронну систему охорони здоров’я, отримати їх можна буде в лікаря або ж згенерувати на порталі «Дія». Але й до того, як цей проєкт буде реалізовано, українці, яким зробили дві дози щеплення від коронавірусу, зможуть за запитом отримати і за необхідності пред’явити при перетині кордону паперове міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Що цікаво, за темпами вакцинації «Чернігівобленерго» є лідером не лише серед інших підприємств області, а й, мабуть, однією із найсвідоміших компаній України.

– Це добре, що, нехай і після неодноразових роз’яснень, наші працівники зрозуміли, що єдиним реальним захистом від коронавірусу все одно залишається вакцинація, і якщо ми хочемо повернутися до звичного режиму життя, без неї нам не обійтися, – каже Михайло Ільницький.

Усього за період пандемії в «Чернігівобленерго» на коронавірус захворіла 391 особа, 385 працівників одужало, шестеро – померло.