Час іде і перед енергорозподільчими підприємствами всього світу постають усе нові і нові виклики – попит на надійне постачання електроенергії зростає, а ось толерантність споживачів щодо перерв у ньому навпаки зменшується. Тож зрозуміло, що для підвищення надійності й ефективності генерування та розподілу електроенергії, і, звісно ж, зниження витрат енергогенеруючих компаній, просто необхідні нові підходи. Один із найефективніших – автоматизація мереж розподілу електроенергії. Саме її впровадженням зараз активно займаються фахівці АТ «Чернігівобленерго».

– Згідно з рішенням НКРЕКП, кожен оператор системи розподілу має вжити заходів щодо забезпечення підвищення достовірності даних для здійснення моніторингу якості послуг з розподілу електричної енергії, – пояснює директор з інформаційних технологій АТ «Чернігівобленерго» Ігор Лапигін. – Зокрема шляхом створення системи реєстрації відключень в електричних мережах 6-150 кВ. На виконання цього рішення ми й почали впровадження систем телемеханіки, які дозволять забезпечити нашу компанію контролем усіх підключень на всіх підстанціях.

Майже всі диспетчери Товариства уже пройшли навчання для роботи у спеціальній SCADA-системі, створеній для автоматизації розподілу електроенергії. Тепер же в компанії почали оновлювати самі диспетчерські, які мають значно покращити і полегшити роботу диспетчерів.

– Наш пілотний проєкт – диспетчерська Чернігівського РЕМ, – розповідає Ігор Олександрович. – Обраний він не випадково. Чернігівський район – найбільший і найскладніший у плані роботи. Чимало необхідної інформації стосовно його мереж досі знаходиться на паперових носіях, тож автоматизація тут напрошувалася найбільше. Зараз ми добудовуємо систему телемеханізації по Чернігівському району і вже з наступного року диспетчери РЕМ зможуть управляти всіма його підстанціями просто зі свого робочого місця. Для цього товариством придбане спеціалізоване програмне забезпечення, на підстанціях встановлені датчики контролю, а для диспетчерів сформована схема нормального режиму роботи в мережі, яка виводиться на величезний екран – відеостіну. Це новий крок для зручності та швидкості сприйняття інформації диспетчерами. У SCADA-систему приходять дані стосовно всіх підстанцій РЕМ, тож диспетчери бачать усе, що відбувається в мережі, в режимі реального часу.

Уже зараз 70% диспетчерів «Чернігівобленерго» працюють у SCADA-системі. Однак поки що не у всіх РЕМ є повні схеми нормального режиму роботи мереж. І це значно утруднює управління.

– Часто схеми є лише у паперовому варіанті або ж у вигляді мнемосхем, зібраних ще в 70-х роках минулого століття. Тож диспетчеру, щоб побачити відключення і якось його для себе візуалізувати, доводиться вставати зі свого робочого місця, підходити до схеми і щось перемикати в ручному режимі, – каже Ігор Лапигін. – Відеостіна дозволяє усе це автоматизувати – диспетчер одразу бачить і саму подію, і підказку, як побудувати обхідний шлях, і прогноз – що відбудеться, коли він натисне конкретний вимикач.

Планується, що з наступного року вже всі диспетчери компанії зможуть управляти підстанціями свого РЕМ зі своїх робочих місць.

А в цей час у Чернігівському РЕМ вже почали працювати з новим обладнанням.

– Оперативно-диспетчерська група РЕМ – це 73 людини. Територіально вони знаходиться на трьох диспетчерських пунктах – у Чернігові, Ріпках та Козельці. Впровадження ж інноваційних технологій та нових інформаційних систем в подальшому дасть змогу диспетчерського керування мережами з одного диспетчерського пункту, який знаходиться в Чернігові, – кажуть тут. – А це значно підвищить ефективність роботи диспетчерської групи, дасть можливість більш дієвого контролю за діями оперативного персоналу і, відповідно, допоможе у постачанні споживачам якісної електроенергії за максимальної економічності роботи електричних мереж.