Мабуть, шахи – це єдина гра, яка відмінно поєднує в собі науку і спорт, тож не дивно, що в усьому світі нею захоплюються мільйони людей.

В Україні шахи з’явилися ще у Х столітті. Підтверджують це археологічні знахідки в тому числі і біля Чернігова. А меценатом шахових турнірів свого часу став гетьман Кирило Розумовський – у цій грі йому найбільше подобалось те, що вона стратегічна. І правда, сучасні математики підрахували, що кількість можливих унікальних шахових партій перевищує кількість атомів у Всесвіті. Уже після трьох ходів із кожного боку з’являється понад дев’ять мільйонів (!) доступних гравцям комбінацій, і з кожним ходом це число стрімко зростає.

Зіграти унікальні партії і вибороти перемогу у колег-шахістів намагалися і працівники АТ «Чернігівобленерго» – у жовтні та листопаді профспілковий комітет Товариства проводив онлайн-турнір із шахів, на який зареєструвалося 16 учасників.

Через карантинні обмеження змоги сісти один навпроти одного, пересувати фігури дошкою і тиснути на годинник в учасників турніру, на жаль, не було. Як і торік, проходили змагання онлайн на платформі lichess.org. Проводився турнір за правилами міжнародної організації шахістів «ФІДЕ» впродовж чотирьох днів – 29 жовтня, 5, 12 та 19 листопада. До цього ж усі гравці мали змогу потренуватися – для цього також було виділено окремий день.

– Під час розподілу місць в особистому заліку враховувались результати гравців у турнірі та додаткові коефіцієнти у такому їх пріоритеті: кількість набраних гравцем очок у турнірі, результат особистої зустрічі (тільки для 1 та 2 місць), коефіцієнт Бухгольца (сума очок кожного партнера гравця), коефіцієнт прогресу (сума очок в усіх турах для конкретного гравця), коефіцієнт Зоннеборна-Бергера (сума очок партнерів гравця, які програли йому, та половина суми очок партнерів, з якими він зіграв у нічию), кількість виграних партій та кількість партій, що гралися чорними фігурами, – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – Тож сумнівів щодо достовірності результатів виникнути просто не могло.

А отже цьогорічними лідерами у шаховій грі стали:

1 місце – начальник відділу формування корисного відпуску комерційної дирекції АТ Володимир Іванов (до речі, минулого року в цих змаганнях він посів третє місце);

2 місце – електромонтер ОВБ ОДГ Прилуцького РЕМ Юрій Скріпченко;

3 місце – майстер ДЕЕМ Семенівської дільниці Корюківського РЕМ Олександр Байдала (минулого року він був переможцем).

Кожен призер турніру отримав кубок, диплом та грошову винагороду.  

– Усім же, хто цього року в число призерів не потрапив, ми дякуємо за участь у змаганнях і бажаємо не зупинятися на досягнутому. Продовжуйте тренування і хто знає, можливо, наступного року кубок переможця турніру ви триматимете вже у своїх руках! – підсумував Іван Тимошенко.