Менш ніж місяць залишився до Дня енергетика. Уже 22 грудня всі ті, хто причетний до цієї надважливої і надскладної галузі, прийматимуть привітання із професійним святом. Однак люди, які в енергетиці ніколи не працювали, навряд чи уявляють, наскільки це непросто. Тому ми вирішили познайомити вас із нашими відокремленими підрозділами, працівники яких щодня прикладають максимум своїх зусиль, щоб забезпечити кожного споживача якісним і безперебійним електропостачанням. І розпочнемо із Прилуцького РЕМ, який нещодавно змінив свою адресу – усім складом переїхав із приміщення на вулиці Миколаївській, 109 у Прилуках в інше – на провулку Гетьмана Сагайдачного, 32-А.

У 2019 році АТ «Чернігівобленерго» провело оптимізацію внутрішніх виробничих процесів. Як результат, кількість РЕМ в області суттєво скоротилася – із 24-х до 6-ти. Прилуцький РЕМ об’єднав у собі аж 5 тодішніх районів – Прилуцький, Талалаївський, Ічнянський, Срібнянський та Варвинський. Зараз це потужний підрозділ, який охоплює територію площею 5229 квадратних кілометрів, обслуговує 2488,5 кілометра повітряних ліній 10кВ, 17,66 кілометра ліній 6 кВ та 3586 кілометрів ліній 500 В і нижче і надає послуги з розподілу електроенергії 88830 побутовим і 2208 юридичним споживачам. Погодьтеся, масштаби вражають! А якщо врахувати, що більша частина цих ліній досить проблемна, то й поготів.

Сказати по правді, до того, що їхні повітряні лінії електропередач обслуговуватиме Прилуцький РЕМ, інші чотири райони звикали важко. Майже одразу ж після реорганізації на «Чернігівобленерго» посипалися скарги: із подачі незадоволених, серед яких були звільнені за незадовільну роботу працівники РЕМів і тодішні представники місцевої влади, споживачі вирішили, що разом зі скороченням РЕМів стане менше й аварійно-виїзних бригад, які мають усувати причини перебоїв в електропостачанні.

– Не раз нам доводилося пояснювати споживачам, що це неправда, і особисто для них в роботі енергетиків нічого не зміниться – на якість обслуговування споживачів, як і на зниження оперативності ліквідації аварій реорганізація ніяк не вплинула, – говорить директор Прилуцького РЕМ Андрій Бордовіцин. – Кількість ремонтних дільниць у районах не зменшилась, а залишилася такою ж як і до реорганізації, включаючи оперативно-виїзні бригади з цілодобовим чергуванням. Плюс з’явилась можливість залучення додаткових бригад до ліквідації аварійних ситуацій. Інша справа – що самі лінії зовсім не у відмінному стані, а тому проблем, які виникають під час сильних опадів, шквальних вітрів чи спеки, у нас чимало.

Ні для кого не секрет, що Чернігівщина – одна з тих областей, де споживання електроенергії найменше, однак вона одна із найбільших в Україні за територією, а тому обслуговування мереж тут потребує максимуму витрат – як матеріальних, так і людських. Незважаючи на це, основна задача енергетиків – навіть у найкритичніших ситуаціях якомога швидше ліквідувати наслідки аварій і забезпечити споживачів надійним електропостачанням. Коректну роботу всіх електроліній, що відносяться до Прилуцького РЕМ, забезпечує 338 чоловік. Сказати, що кожен із них – гарний знавець своєї справи, не сказати нічого. Після оптимізації тут просто не залишилося тих, хто виконує свою роботу абияк, зате звільнилися місця для тих, хто горить енергетикою.

– Робимо усе для того, щоб покращити якість надання послуг, показники SAIDI (середню тривалість перерв у електропостачанні) і зменшити втрати, – каже Андрій Бордовіцин. – Тобто всі працюємо на спільний результат. Окрім того, зараз у нас встановилися гарні стосунки з керівництвом громад, тож ми плідно співпрацюємо – завжди ідемо назустріч їм, вони ж усіляко сприяють нашій роботі.

Та окрім професійності своїх працівників, славиться Прилуцький РЕМ ще й їхньою шаленою жагою до перемоги в різного роду змаганнях. Так, саме цей підрозділ став переможцем Спартакіади, присвяченої 25-річчю АТ «Чернігівобленерго», а також низки інших змагань, які проводяться у Товаристві за ініціативи керівництва та профспілкового комітету.

– У Прилуках є ДЮСШ, тож багато хлопців та дівчат, які працюють в нашому РЕМі, ще з дитинства займаються спортом і дуже його люблять. Частина грає в футбол чи волейбол у місцевих командах, частина просто час від часу збирається разом, щоб розім’ятися на стадіоні. А ось командний дух ми виховуємо вже тут, у колективі! – кажуть у РЕМі. – Кожен працівник нашого підрозділу – це часточка великої енергетичної родини, і в кожному ми намагаємось виховати сильну, відповідальну і витривалу особистість, яка щиро вболіває і за свою особисту роботу, і за рейтинг усього підрозділу. 

І це не дивно, адже Заслужений енергетик України Андрій Бордовіцин, який керує Прилуцьким РЕМом, – людина із насправді залізною волею.

Своє навчання Андрій Іванович починав у Луганському політехнікумі сільського господарства за спеціальністю «електрифікація сільського господарства», продовжив – у Сумському державному університеті електроенергетики, електротехніки та електромеханіки. До речі, магістратуру в останньому закінчив із відзнакою. Із 1997 року Андрій Іванович працював на різних посадах у ВАТ «Луганськобленерго», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та ВАТ «Донецькобленерго». І лише у березні 2015-го перебрався на Чернігівщину. Передувала ж цьому важка пора – разом із колегам зі сходу йому довелося займатися відновленням електропостачання в населених пунктах Станично-Луганського та Новоайдарського районів, а також міста Щастя Луганської області, які постраждали від обстрілів бойовиків.

На Прилуччині ж втілити в життя усі плани йому допомагають заступник директора з розподілу електроенергії Віталій Дробот, який працює в електроенергетичній галузі вже майже 12 років (понад 8 із них – у Прилуцькому РЕМ), головний інженер Юрій Кардаш (електроенергетичний стаж – 23 роки 11 місяців і всі – у Прилуцькому РЕМ), ну і, звісно ж, увесь великий колектив РЕМ.

– Нам не страшні жодні виклики, – посміхається Андрій Іванович. – І з тією купою проблем, яка накопичилася в енергетиці протягом останніх десятиліть, ми обов’язково справимося. Нехай на це і потрібен час. Головне – щоб поряд знаходилися люди, об’єднані спільними цінностями – професіоналізмом, згуртованістю, відповідальністю, відкритістю і бажанням вдосконалюватися. А саме такі працюють пліч-о-пліч зі мною!