Щодня на головній сторінці сайту Чернігівського обласного центру крові з’являється невелика картинка з восьми пробірками, що показують тижневий запас крові в Центрі. І рідко коли усі вісім пробірок вщент наповнені.

– Потреба у крові в нас є завжди, – говорить генеральний директор КНП «Чернігівський обласний центр крові» Лілія Бузницька. – Причому незалежно від групи. Часто мені ставлять запитання: «А яка група крові найпотрібніша?» Відповісти на нього неможливо, бо яка потреба на даний момент є у населення, така потреба є і в нас. В основному донорська кров потребується при невідкладній екстреній медичній допомозі, планових хірургічних втручаннях, лікуванні онкологічних та гематологічних захворювань. Ця потреба може бути плановою, а в ситуаціях, коли стан пацієнта різко змінюється на критичний, і екстреною. Саме тому наш центр намагається не лише забезпечити донорською кров’ю всі лікувальні заклади міста, а й мати запаси для таких екстрених випадків.

У квітні Обласна профспілкова організація АТ «Чернігівобленерго» та Чернігівський обласний центр крові підписали Меморандум про співробітництво. За його умовами всі бажаючі працівники Товариства увійшли до реєстру донорів й пообіцяли регулярно донувати кров та допомагати центру у випадку екстрених ситуацій. А Чернігівський обласний центр крові, у свою чергу, при виникненні медичних показань або надзвичайних ситуацій забезпечувати їх необхідними компонентами крові. Тоді чернігівські енергетики кілька днів поспіль здавали в Чернігівському обласному центрі донорську кров. Однак на цьому потреба центру в наших донорах не закінчилася.

– Ми завжди раді, коли працівники організацій, з якимим ми співпрацюємо, приходять донувати кров, тим більше у такий складний період як зараз – коли сезонні хвороби наклалися на COVID-19, – каже Лілія Миколаївна. – Статистика донацій крові щодня різниться – в одні дні у нас ціла навала донорів, в інші – їх дуже мало. А кров потрібна завжди! Тому ми постійно закликаємо усіх приєднуватися до цієї благої справи.

Знову відгукнулися на заклик Центру крові і наші енергетики. Ось тільки цього разу окремих днів для централізованої здачі крові вирішили не виділяти – протягом місяця усі працівники Товариства, які виявили бажання стати донорами, приходили в Центр у зручний для них час. Іще частина планує відвідати його найближчим часом.

– Ця процедура не займає багато часу, не шкодить здоров’ю і не приносить болю, – кажуть енергетики. – Тільки коли починаш реально задумуватися над цим питанням, розумієш, наскільки багато людей насправді потребує допомоги і скільком ти можеш допомогти продовжити життя лише однією своєю донацією. Не потрібно думати, що це зробить хтось інший, починати треба насамперед із себе!

Отож, хто ще не визначився, приєднуйтесь до нашої ініціативи!

Нагадуємо: донором крові може стати будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов медичне обстеження і в якого немає протипоказань. Ознайомитись із абсолютними та тимчасовими протипоказаннями ви можете на сайті будь-якого центру крові, там же можна знайти і рекомендації щодо підготовки до донорства (наприклад, http://bloodstation.cn.ua/).

Здати ж кров можна у КНП «Чернігівський обласний центр крові», який знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. Пирогова, 13. Прийом донорів триває 8 до 13 години з понеділка до п’ятниці. Із додатковими запитаннями у Центр крові ви можете звернутися за номером (0462) 67-77-14 або ж до голови профспілкової організації Товариства – (068) 586-75-31 (Іван Степанович Тимошенко).