14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. І обрана ця дата зовсім не випадково – 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком електростанції, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ще тоді, у тому ж 1986-му, велика кількість учасників ліквідації аварії на АЕС, які вижили після того страшного пекла, зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися до керівництва держави з листом, у якому запропонували виділити в окрему дату День учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді такого рішення не прийняли, але ліквідатори самостійно визначили «свій» день – 14 грудня, назвали його Днем ліквідатора і почали святкувати. Офіційно ж ця дата була затверджена лише у 2006-му. Тепер щороку 14 грудня ми згадуємо тих, хто віддав своє здоров’я і життя заради порятунку інших, і дякуємо за їхній подвиг. В історії та пам’яті кожного українця він житиме вічно!

Не абстрактна ця дата і для АТ «Чернігівобленерго» – у компанії працює 39 чоловік, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. 15 із них – саме ліквідатори: двоє ліквідаторів першої категорії, 11 – другої і ще двоє – третьої.

– Шановні колеги-ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і всі, хто причетний до сьогоднішньої дати! Із Днем вшанування вашого подвигу! – звернувся до ліквідаторів Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Ми дуже вдячні за ваш героїзм, самовідданість та мужність, які ви проявили в тих екстремальних умовах. Не жалкуючи себе, кожен із вас зробив усе можливе і неможливе задля ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття. За це вам низький уклін і велика шана! Від щирого серця бажаємо вам щастя, здоров’я, миру, сімейного благополуччя, добра і злагоди. Нехай негаразди обходять стороною вас і ваших рідних, життєва енергія не покидає ніколи, кожен день супроводжується лише позитивними емоціями, а поруч завжди іде людська подяка!