Із червня минулого року АТ «Чернігівобленерго» запустило інформування територіальних громад – уже вісім місяців на офіційні електронні адреси ТГ розсилаються повідомлення про роботи в електромережах із тимчасовими перервами в електропостачанні, заплановані на їхній території. Більшість громад підхопила цю ініціативу і, у свою чергу, почала інформувати людей уже на своїх веб-ресурсах. Однак і досі проблемними в цьому плані залишаються аварійні відключення, особливо, якщо вони масові, – мешканці сіл (а їх значна частина – це люди похилого віку) не завжди можуть перевірити на онлайн-ресурсах, чи зареєстроване їхнє відключення, не завжди можуть додзвонитися в кол-центр для того, щоб повідомити про аварію, і, звісно ж, далеко не всі можуть скористатися онлайн-сервісами, щоб залишити своє звернення. Саме тому з метою покращення комунікації зі споживачами «Чернігівобленерго» вирішило розширити свою співпрацю з громадами – наш кол-центр починає тісне спілкування з окремими старостатами. І першими стануть старостати Городнянської ТГ.

– Зазвичай, коли відбуваються масові (чи й одиничні) відключення електропостачання в селі, першим про це дізнається, звісно ж, староста, – говорить начальник кол-центру АТ «Чернігівобленерго» Олександр Шабалін. – Саме старости сіл часто телефонують у наш кол-центр, щоб повідомити про перерви в електропостачанні в оселях тих мешканців села, які самі цього в силу якихось причин зробити не можуть. Тому ми взяли список мобільних телефонів усіх старост Городнянської ТГ і ввели їх у нашу базу, додавши помітки про власників номерів. Тепер, коли нам телефонуватиме хтось із них, оператори одразу ж зможуть ідентифікувати номер. Єдине, як і всіх споживачів, старост ми також просимо: чи то буде в розмові з оператором, чи то через онлайн-сервіси, повідомляйте точні дані про відключення – адресу, де воно відбулося, контактні дані споживача (повне ім’я, телефон) і невеликий опис самої проблеми. Впевнені, що така співпраця піде на користь не лише споживачам, а й самій компанії – так ми матимемо змогу якомога швидше зареєструвати аварію і, відповідно, швидше її ліквідувати, а отже якість обслуговування споживачів (для яких ми і працюємо!) у рази покращиться.

При цьому в кол-центрі наголошують: при поодиноких (точкових) випадках відсутності електропостачання слід врахувати, що, згідно з вимогами публічного договору споживача «Про надання послуг з розподілу електричної енергії», затвердженого постановою НКРЕКП, споживач зобов’язується забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів. Зважаючи на цю вимогу, при оформленні поодиноких заявок на відсутність електропостачання працівники Товариства обов’язково поставлять запитання додзвонювачам стосовно справності їхніх внутрішньобудинкових електромереж та електроустановок. І споживачі мають бути готові на ці запитання відповісти.

А щоб покращити комунікацію з очільниками старостинських округів ТГ, фахівці АТ «Чернігівобленерго» розробили для них низку рекомендацій. За бажанням, ознайомитися з нею можете і ви.