Пошкодження або повна руйнація близько 900 об’єктів розподільних мереж 10-0,4кВ та близько 50 об’єктів високовольтних мереж 35-110кВ – такі наслідки обстрілів Чернігівської області російськими окупантами. Частина із цих об’єктів відновленню не підлягає – їх потрібно будувати з нуля, на що знадобиться чимало часу і коштів. Однак тільки-но рашисти полишили територію Чернігівщини, працівники АТ «Чернігівобленерго» узялися за відновлення електропостачання. У короткі терміни власними силами їм вдалося подати електроенергію 99% своїх споживачів. Щоправда, лише за тимчасовими схемами живлення. Із того часу чернігівські енергетики активно продовжують відновлення пошкодженої ворогом інфраструктури. І добре було б, якби проблем із мережами не додавали інші фактори. Але… Цього року гідрометеорологи зафіксували на Чернігівщині масштабний паводок. Востаннє такий був аж дев’ять років тому. Починаючи з кінця квітня вода в Десні та Дніпрі щодня піднімалася на 3-20 сантиметрів. І це не могло не позначитися на стані електромереж області.

– По-перше, через паводок у деяких місцях грунт просто видавлював наші опори із землі, внаслідок чого руйнувалися лінії електропередач. По-друге, у зоні підтоплення опинилася частина трансформаторних підстанцій. Біля деяких вода піднялася на понад 2,5 метра, тож працівникам Товариства довелося терміново проводити роботи з аварійного демонтажу обладнання. І це при тому, що доїхати до таких об’єктів автотранспортом неможливо. Фактично ці роботи нам доводилось проводити в умовах, які не регламентуються жодними документами, – пояснює начальник служби з розподільних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Юрченков. – Так, на території обслуговування Корюківського РЕМ у воді опинилися три трансформаторні підстанції, через що без напруги могло залишитись близько 370 абонентів. Щоб забезпечити їх світлом у найкоротший термін, нам знадобилися не лише додаткові матеріали, а й додаткова робоча сила. На допомогу корюківським колегам прийшла коропська бригада Бахмацького РЕМ. Тут же, на території Корюківського РЕМ, довелося виконати іще одну складну роботу – повністю перенести лінію в районі селища Сосниця, бо вода біля неї в деяких місцях піднялася на понад три метри!

У той же час досі без світла залишаються дачні помешкання споживачів, приєднані до ПЛ-10 кВ ПС «Вересоч – Кладьківка», адже добратися до неї енергетики поки що не можуть. Та й навіть якби це стало можливим, її опори і досі знаходяться на два метри у воді.

– Зараз ми шукаємо варіанти розв’язання цієї проблеми, тож споживачі можуть бути впевнені – ми про них не забули, – говорить Сергій Юрченков. – Так вже сталося, що зараз докупи зійшлося кілька несприятливих факторів. Окрім ще воєнних пошкоджень та пошкоджень, спричинених паводком, з якими ми боремося вже понад місяць, додалися ще й складні погодні умови. Наші мережі проектувались та розраховані на пориви вітру максимум до 25 м/с, та протягом останнього місяця було кілька ураганів, де його сила доходила до 30 м/с. Як наслідок – зламані дерева, що падають на мережі, розірвані дроти і, знову-таки, пошкоджені опори (а це близько 70 штук за кілька годин негоди!). Щоб ліквідувати наслідки негоди, в деяких районах нам також довелося залучати додаткові бригади з сусідніх РЕМів, хоч це і доволі непросто – через комендантську годину, введену у громадах області, час ремонту дуже скоротився, адже працівники Товариства мають вчасно повернутися до свого постійного місяця дислокації, окрім того самі місця ремонтів не завжди є безпечними, бо частина полів та лісів у нас і досі залишається нерозмінованою.

При цьому для того, щоб забезпечити своїх споживачів електропостачанням, чернігівські енергетики готові працювати в будь-яких (навіть найскладніших!) умовах. І це вони на ділі довели вже не раз!