Внаслідок збройної російської агресії українська енергетика зазнала значних втрат. Обраховуються вони сотнями мільярдів гривень. І це не дивно. Електромережі та підстанції стали однією із головних цілей для ворога. Не виняток і мережі АТ «Чернігівобленерго». Із першого ж дня повномасштабного вторгнення росіян на територію України лінії Товариства нещадно обстрілювалися. Чернігівські енергетики щодня виїжджали на місця аварій, щоб по можливості відновити електропостачання, однак врешті-решт прийшов той момент, коли пошкодженими виявилися абсолютно всі високовольтні мережі і чимало низьковольтних.

Зараз електроенергією забезпечені практично 100% споживачів Товариства, однак лише за тимчасовими схемами. Щоб повернути чернігівські електромережі до стану довоєнного часу, потрібно не менш ніж три роки і величезні інвестиції, зробити які самотужки підприємство не зможе. А враховуючи, що постраждали лінії далеко не однієї енергетичної компанії, не має таких коштів на відновлення і держава. Допомогти українській енергетиці зголосилися міжнародні партнери – ще у квітні в Україні за сприяння Міністерства енергетики та активної участі АТ "Хмельницькобленерго" було створено спеціальний Фонд для відновлення зруйнованої війною української енергетичної інфраструктури, донорами якої мають стати держави-члени ЄС, а також міжнародні компанії та корпорації.

І АТ «Чернігівобленерго» уже отримало значну допомогу від партнерів – дизельні і бензинові генератори різної потужності, розподільчі пристрої середньої напруги, кабельні розподільчі пристрої, з’єднувальні муфти, запобіжники, алюмінієві наконечники, затискачі, кабельні алюмінієві гільзи, дріт, опори і багато іншого.

– Ми дуже вдячні партнерам за таку допомогу, – говорить технічний директор АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – Для відновлення пошкоджених ліній нашого Товариства обов’язково знадобиться кожна із цих позицій. Окрім того, чимало із переданого нам обладнання – це вже нові технології, яких ми раніше не застосовували, а тому зараз маємо змогу не лише провести ремонти мереж, а й перейти на більш якісне обладнання, яке дозволить зменшити втрати і покращити якість та надійність електропостачання.