24 лютого життя українців кардинально змінилося – з цього дня не лише Схід, а й кожна область України опинилася під загрозою обстрілів російських військових. Усі українці у прямому сенсі цього слова відчули на собі, що таке війна. Страх, відчай, тривога, апатія, ненависть, втрата сенсу життя – ці почуття стали постійними супутниками як тих, хто побував у самісінькому пеклі, так і тих, хто встиг виїхати в безпечне місце.

На жаль, впоратися із психологічними проблемами, спричиненими війною, самотужки може не кожен. Допомогти в цьому покликані фахівці – психологи та психотерапевти. Працівники АТ «Чернігівобленерго» таку фахову допомогу можуть отримати просто на роботі – щодня у своєму кабінеті на них чекає провідний психолог Товариства Олена Назаренко. Окрім того, для всіх бажаючих Олена Вікторівна почала проводити ще й психологічні тренінги «Основи базової самодопомоги під час війни».

– Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави вірогідність розвитку ПТСР (посттравматичного стресового розладу) досить висока не лише серед військових, а й серед цивільного населення, – говорить вона. – І хоч українці не звикли відкрито обговорювати події, які травмували їх психологічно, говорити про свої почуття зі сторонньою людиною, останніми місяцями потреба в допомозі психологів дуже зросла.

Починаючи із квітня у рамках одного з волонтерських проєктів Олена Назаренко надавала психологічну допомогу телефоном всім бажаючим українцям. Звісно, перед цим пройшовши навчання із кризового консультування.

– Із кимось я спілкувалася за допомогою відеозв’язку, з кимось – за допомогою аудіо, а хтось і взагалі міг лише писати повідомлення, – згадує вона. – Так, провідні психологи світу кажуть, що 80% людей зможуть самі справитись з ПТСР, однак у нас залишається іще 20%. І, повірте, це немало. Тому, коли я повернулася на роботу, разом з керівництвом дирекції з охорони праці ми одразу ж почали обговорювати варіанти допомоги нашим енергетикам. А трохи пізніше з цим же питанням до нас звернулася і дирекція з персоналу. Можна сказати, що думали ми просто в унісон. Спочатку мова йшла про індивідуальні консультації, однак ми розуміли, що на них зважиться не кожен, тому і виникла ідея зробити колективний психологічний тренінг. Щоб допомогти працівникам компанії пережити ці страшні дні, віднайти втрачені опори та продовжити свою продуктивну діяльність, була розроблена тренінгова програма.

– Багато хто думає, що під час таких заходів психолог обов’язково буде, так би мовити, копирсатись у підсвідомості, примушувати розповідати щось особисте, однак це не так, – пояснює Олена Назаренко. – Моє завдання – навчити людей мінімальному набору прийомів базової психологічної допомоги, щоб вони могли справлятися зі стресом власноруч та допомогти своїм близьким пережити ці непрості часи, дати раду неконтрольованим емоціям та допомогти психіці на шляху до зцілення. Це посприяє збереженню здатності зважено і швидко приймати рішення навіть у критичних умовах. Сподіваюся, що хоча б частині із тих працівників Товариства, хто відвідав наші тренінги, це допоможе швидше оговтатися після стресу і повернутися до свого звичного життя.