Після масованої ракетної атаки на енергетичні об’єкти та цивільну критичну інфраструктуру України, яку рашисти здійснили 10 жовтня, частина споживачів Чернігівської області на кілька годин залишилася без світла. Хоч енергооб’єкти самої Чернігівщини не постраждали, в області були запроваджені графіки аварійних відключень. На найбільш актуальні запитання щодо них і вирішив відповісти Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький.

У якому випадку застосовуються графіки аварійних відключень (ГАВ)?

– Що таке графіки аварійних відключень, коли і як вони застосовуються, зазначено у наказі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 456 від 23 листопада 2006 року. Потреба у ГАВ виникає у випадку дефіциту потужності в енергосистемі України. Електроенергія – це продукція, яка має бути вироблена і спожита в один момент в однаковій кількості, а тому потрібен чіткий баланс між виробництвом та споживанням електроенергії. Якщо цього балансу немає, потрібно шукати шляхи його дотримання. З одного боку можна збільшити потужність виробництва електроенергії на електростанціях, з іншого – зменшити споживання електричної енергії споживачами. Оскільки вчора відбулися раптові масовані обстріли, було пошкоджено чимало об’єктів інфраструктури, можливості різко збільшити вироблення електроенергії не було, тому єдиним варіантом збалансування роботи енергосистеми України залишилися графіки обмеження споживання електричної потужності.

Чи зможуть споживачі побачити реальний графік, в якому будуть вказані населені пункти, адреси, час та тривалість відключень електроенергії?

– Не варто плутати графіки аварійних відключень із графіками погодинних відключень. Останні затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 654 від 10 жовтня 2015 року. Згідно з ними, відключення електроенергії в усіх споживачів, які знаходяться на території регіону, здійснюються почергово. Про них ми маємо повідомити споживачів заздалегідь – не менш ніж за три дні. Їх термін – не більш ніж 2,5 години, якщо температура повітря перевищує мінус 10 градусів, і не більш ніж 1,5 години, якщо температура нижча. Зараз графіки погодинного відключення на території нашої області не впроваджуються. Що стосується графіків аварійного відключення, то це пряма вказівка диспетчера центральної диспетчерської служби НЕК «Укренерго» (компанії, яка займається передачею електричної енергії від електростанцій до операторів систем розподілу – обленерго), яку він дає у випадку необхідності. На її виконання в оператора системи розподілу є 15 хвилин. Так, вчора «Чернігівобленерго» отримало вказівку обмежити споживання електроенергії в області на 59 МВ (це приблизно 25% від усього споживання), тому ми мали швидко визначити необхідні осередки і здійснити їх відключення.

Як визначається, які саме області мають обмежити споживання електричної енергії? І чому вчора відключали споживачів Чернігівщини, якщо в області не було пошкоджень об’єктів електроенергетики?

– Лише диспетчер центральної диспетчерської служби НЕК «Укренерго» бачить, де є дефіцит електроенергії, де є пропускна здатність мережі передати електроенергію з одного регіону в інший, а де такої можливості немає. Він і визначає, де необхідно застосувати графіки аварійних відключень для того, щоб збалансувати енергосистему. Так, вчора пошкоджень ані в мережах НЕК «Укренерго» на території нашої області, ані в мережах «Чернігівобленерго» не було, але були пошкодження в сусідніх областях – Київській, Полтавській, Сумській, була пошкоджена підстанція 330 кВ «Конотоп». Тож можемо припустити, що електроенергія передавалась у ці області, щоб відновити електропостачання там. І зробити це можна було саме за допомогою ресурсів Чернігівської області.

Як довго застосовуватимуться графіки аварійного відключення в нашій області?

– Усе залежить від подальшої ситуації. Усе електричне обладнання критичної інфраструктури доволі дороговартісне і, як правило, дефіцитне. Наприклад, не можна в один момент виготовити всі трансформатори великої потужності, які вчора пошкодили росіяни. Та й вартість одного може перевищувати 200 мільйонів гривень. Щоб повністю відновити електроенергетичне обладнання до довоєнного рівня, потрібен не один рік і не один мільярд доларів. Наслідком бойових дій лише у Чернігівській області стало пошкоджено обладнання на понад один мільярд 200 мільйонів гривень. І воно досі повністю не відновлене. Скільки ж триватиме війна, яким іще атакам буде піддана критична інфраструктура України, ми спрогнозувати не можемо. А саме від цього і залежить, буде в подальшому обмежуватись споживання електроенергії чи ні.

Що можуть зробити споживачі, щоб допомогти у збалансуванні роботи енергосистеми?

– Враховуючи те, що, окрім високовольтних ліній НЕК «Укренерго», було пошкоджено ще й обладнання теплових електростанцій, які задіяні в регулюванні потужності у вечірні години, коли споживачі максимально починають вмикати свої побутові електроприлади, дуже хороша рекомендація для усіх українців – самостійно обмежити споживання електроенергії у ці пікові години (з 17.00 до 22.00). Для прикладу: в Чернігівській області споживання в цей час зростає більш ніж у півтора рази. Тож якби споживачі у пікові години самі зменшували своє споживання, це дуже позитивно позначилось би на роботі енергосистеми. І тоді на 90% введення графіків обмеження споживання електроенергії можна було б уникнути.