АТ «Чернігівобленерго» продовжує активно відновлювати мережі, пошкоджені під час обстрілів рашистів. І велика подяка тут нашим іноземним партнерам, які надають операторам системи розподілу сучасне обладнання, – ще в квітні за сприяння Міністерства енергетики та за активної участі АТ «Хмельницькобленерго» в Україні було створено спеціальний Фонд для відновлення зруйнованої війною української енергетичної інфраструктури, донорами якої і стали держави-члени ЄС, а також міжнародні компанії та корпорації. Саме за цією програмою в якості гуманітарної допомоги «Чернігівобленерго» отримало елегазовий вимикач 110 кВ німецької фірми «АВВ». Встановили його на одній із підстанцій 110 кВ.

– У період активних бойових дій в березні цього року маломасляний високовольтний вимикач старого типу ВМТ-110, який стояв на цій підстанції, відключався по 2-3 і більше разів за день. Звісно, і так не нове обладнання за цей час дуже «зносилося». Тож коли ми отримали вимикач «АВВ», одразу ж було прийнято рішення встановити його на цій підстанції задля підвищення надійності електропостачання, тим більше, що це дуже важливий транзит, – пояснює заступник директора технічного АТ «Чернігівобленерго» з високовольтних мереж Олександр Марчук. – Цей вимикач не новий, він 2009 року випуску, свого часу стояв на одній із австрійських підстанцій, але в дуже хорошому стані. Взагалі вимикачі такого типу здатні виконувати відключення струмів в різних (у тому числі найважчих) режимах роботи електромереж і по праву вважаються одними із найнадійніших, що нам зараз і треба.

А ось на іншій високовольтній підстанції 110 кВ замість старих вимикачів встановили 4 нових реклоузери 35 кВ німецької фірми «Siemens». Це обладнання нового покоління, яке не потребує обслуговування протягом усього терміну своєї експлуатації.

– Надала їх фірма-виробник, причому в комплекті з релейним захистом, – каже Олександр Сергійович. – Ще у травні ми почали перемовини, деякий час знадобився на виготовлення цих реклоузерів, іще якийсь – на доставку і врешті-решт, коли вони потрапили до нас, ми вирішили встановити їх замість нашого застарілого обладнання. Зробили це буквально за два тижні власними силами. Хоч до цього реклоузерів фірми «Siemens» у наших мережах не було, фахівці служби підстанцій та служби релейного захисту і автоматики «Чернігівобленерго» змонтували їх самотужки, самі ж і запрограмували захисти.

Радує те, що, незважаючи на складну ситуацію в енергетичній системі України, мережі нашої області продовжують оновлюватися, тим більше таким сучасним дороговартісним обладнанням, однак проблем у Товариства залишається ще чимало – надто вже багато об’єктів електропостачання пошкодили росіяни. Та й невідомо, в якому стані енергомережа України буде найближчими місяцями. Але чернігівські енергетики готові до всього і впевнені, що свою роботу вони виконають за будь-яких умов. Головне – щоб споживачі розуміли всю серйозність ситуації, що склалася, і, за можливості, йшли їм назустріч. І тоді все точно буде Україна!