До кінця 2022 року канадські партнери передали українцям 50 генераторних освітлювальних веж, призначених для проведення ремонтних робіт на енергетичних об’єктах у темну пору доби. Дві із них дісталися й АТ «Чернігівобленерго». Першими їх роботу випробували енергетики Чернігівських МЕМ.

– Мобільні освітлювальні вежі дозволяють організувати додаткове освітлення практично на будь-якому об’єкті. Їх великі плюси – мобільність (конструкція освітлювальних веж дозволяє легко переміщати їх по території об’єкта і навіть між об’єктами) та компактність (встановити освітлювальну вежу може навіть одна людина, причому в найкоротші терміни і без складного спеціалізованого обладнання). Найперше ми випробували їх під час ремонту кабельних електромереж, однак використовувати ці пристрої можна і під час відновлення повітряних ліній для освітлення локальних робочих місць – кожна вежа піднімається на висоту до 9 метрів і має по чотири LED-прожектори потужністю 300 Вт, які можна вмикати всі одразу або ж частково. Працює все це на дизельному генераторі потужністю 10 кВА (8 кВт), до якого за потреби можна підключити ще й електроінструмент, – пояснює директор Чернігівських МЕМ Олександр Короп. – Проводити роботи у темну пори доби нам доводиться доволі часто, хоч її організація і викликає чимало труднощів. У першу чергу це, звісно ж, труднощі з освітленням. Зазвичай нам доводилось організовувати його за допомогою переносних ліхтарів та світла фар спецтехніки. Тепер же працювати у нічний час стане набагато легше.

Ні для кого не секрет, що для енергетиків не існує стандартного робочого дня – з 8 до 17, не існує вихідних та святкових днів. Свою роботу воїни енергетичного фронту виконують 24 на 7. А надто зараз, коли російські окупанти вирішили перемогти українців шляхом створення енергетичного колапсу. Починаючи із 24 лютого минулого року, щодня тисячі енергетиків у різних куточках України виходять на свою роботу, часто працюючи понаднормово, ризикуючи власним здоров’ям, а інколи навіть життям, щоб відновити енергооб’єкти, пошкоджені російськими окупантами і подати у домівки своїх споживачів довгоочікуване світло. Не виняток і чернігівські енергетики. І досі їм доводиться ліквідовувати пошкодження в мережах, спричинені обстрілами рашистів у лютому-квітні 2022-го. До цього додаються аварійні пошкодження, що стаються внаслідок несприятливих погодних умов, умисні або неумисні пошкодження мереж сторонніми особами тощо. Однак ми готові до будь-яких викликів – удень і вночі, у будні і вихідні, у мирний і воєнний час. Основна задача працівників енергетичних підприємств – нести світло, і її ми виконаємо не зважаючи ні на що!