Поглиблено проаналізувати найактуальніші проблеми в роботі енергетиків кожного району області, які з’явилися у 2022 році з початком повномасштабного вторгнення росіян на територію України, і головне – знайти ефективні шляхи їх розв’язання — такою була основна мета підсумкової наради за результатами року в АТ «Чернігівобленерго».

– Незважаючи на важкі часи, коли було багато відключень і через безпосередні обстріли рашистами електромереж Чернігівщини, і через стабілізаційні обмеження електропостачання, показники надійності SAIDI (індекс середньої тривалості відключення електропостачання для кожного споживача) у нашого Товариства досить непогані. У порівнянні з 2021 роком вони навіть покращились, – констатував заступник директора технічного з високовольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – У 2021-му SAIDI по місту мав скласти 477 хвилин, у 2022-му – 450 хвилин. За постановою НКРЕКП цього року цей показник можна було залишати на рівні 2021 року, однак він у нас перевершив навіть план 2022-го – склав 416 хвилин. Гірша ситуація із SAIDI у сільській місцевості, але також не критична: запланований у 2021 році індекс – 1116 хвилин, факт – 993 хвилин, у 2022-му – 1048 і 1029 хвилин відповідно. Звісно, це загальні показники по компанії. На території кожного відокремленого підрозділу вони свої і не у всіх, на жаль, факт кращий за план, хоч із такою кількістю відключень, це і не дивує.

Іще одна реальна проблема для чернігівських енергетиків – відновлення зруйнованих і пошкоджених рашистами об’єктів електропостачання. Після обстеження у Чернігівському РЕМ таких нарахували 372, у Чернігівських МЕМ – 329, у Ніжинському РЕМ – 123, у Корюківському РЕМ – 53, у Прилуцькому РЕМ – 45, у Бахмацькому РЕМ – 36, плюс 54 об’єкти електричних мереж 35-110 кВ. Усього на відновлення електромереж області у 2022 році витратили 57713 тисяч гривень. Сума величезна, однак недостатня, щоб закрити усі потреби. Для приведення пошкоджених об’єктів у відповідність до вимог нормативних документів необхідні іще більші капіталовкладення – не менш ніж 765562 тисячі гривень.

– Можемо констатувати одне – цей рік буде дуже складним, – говорить технічний директор АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – Якщо раніше на таких підсумкових нарадах ми будували плани на наступний рік, в яких говорилося в основному про модернізацію та переоснащення наших мереж, обговорювали інвестиційну та ремонтну програми, то в теперішніх реаліях перед нами стоять зовсім інші завдання – знайти внутрішні резерви, внутрішні можливості, щоб і надалі відновлювати пошкоджені мережі і забезпечити своїх споживачів якісним і дуже хотілося б, щоб ще й безперебійним електропостачанням. Маємо деякі запаси матеріалів, які дісталися Товариству в якості гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів, їх ми і маємо використати по максимуму, щоб пережити цей складний період. Надалі ж, сподіваємось, ситуація зміниться на краще.

Отож у 2023 році перед чернігівськими енергетиками знову стоїть низка викликів, причому зовсім не таких, на які вони очікували ще рік тому. Але, як показав період активних бойових дій в області та період після відходу рашистів, вони у нас готові до всього. Головне – дочекатися Перемоги і тоді плани енергетиків знову зміняться на більш масштабні й амбіційні!