24 лютого 2022 року всі ми прокинулись у новій реальності – в Україні почалася повномасштабна війна. Сподівання, що це ненадовго, на жаль, не справдилися – вже майже рік наша країна живе в умовах воєнного стану. Наслідки вторгнення росіян, які бачить кожен українець, – страшні руйнування міст і сіл, тисячі втрачених життів на фронті і в тилу. Однак є ще й те, що для більшості поки що залишається не таким очевидним – небачені загрози економіці та енергетиці держави, наслідки яких кожен українець відчуватиме на собі іще дуже довго.

На жаль, котрий місяць поспіль ми спостерігаємо падіння української економіки, яке уже призвело до дефіциту коштів і на закупівлю необхідних енергоресурсів, і на відновлення пошкоджених (а деколи і повністю знищених) мереж. Дуже актуальна ця проблема найперше для операторів системи розподілу електроенергії. Наприклад, уже зараз АТ «Чернігівобленерго» бракує коштів не лише на закупівлю витратних матеріалів для ремонту пошкоджених ліній (не говорячи вже про планові роботи), запчастин та пального для техніки, а й навіть на виплату заробітної плати працівникам.

Чому так сталося? Основним джерелом покриття витрат, що виникають під час діяльності будь-якого оператора системи розподілу електроенергії, є оплата за послуги з розподілу. Однак останнім часом із її отриманням у компанії виникають постійні проблеми. Найскладніша ситуація у цьому плані склалася з постачальниками універсальних послуг, договори на постачання електроенергії з якими уклала абсолютна більшість побутових споживачів області. Постачальники не можуть повністю розрахуватися з АТ «Чернігівобленерго» за послуги з розподілу через те, що ДП «Гарантований покупець» надає їм неповну компенсацію витрат на послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів. Якщо пояснити простіше, то «Гарантований покупець» має відшкодувати постачальникам різницю між фіксованою ціною на електроенергію для побутових споживачів, яка встановлюється Кабміном, та тарифами на закупівлю електроенергії, послуги з передачі, розподілу та послуг постачальника. Нині ціна на закупівлю електричної енергії складає близько 3,50 грн/кВт*год, якщо до цієї ціни додати ще вартість послуг операторів розподілу, передачі та постачальника універсальних послуг, то отримаємо реальну ціну на електроенергію для побутових споживачів, яка в порівнянні з фіксованою ціною, 1,44 грн/кВт*год та 1,68 грн/кВт*год, є значно вищою. Саме цю різницю і має компенсувати ДП «Гарантований покупець». Зараз ця компенсація часто надходить не в повному обсязі, і постачальники не можуть вчасно розрахуватися із операторами системи розподілу, останні ж просто опиняються заручниками в цій ситуації, як це зараз і відбулося з АТ «Чернігівобленерго». Враховуючи, що загалом у структурі споживання електричної енергії Чернігівської області відсоток побутових споживачів складає понад половину, а за період воєнного стану ця частка через закриття та релокацію багатьох підприємств навіть збільшилася, зрозуміти, наскільки критичним для підприємства стало недоотримання коштів від постачальника, нескладно.

Сьогодні пріоритет АТ «Чернігівобленерго» – це добробут наших споживачів і працівників, а без стабільної оплати послуг компанії забезпечити його буде доволі важко. Постійне недоотримання коштів може негативно вплинути на надання якісних та своєчасних послуг з розподілу електроенергії. Тож дуже хотілося б, щоб зараз держава звернула на цю проблему пильну увагу, інакше майбутнє енергетичних підприємств (а з ним і майбутнє його працівників та споживачів) вимальовується зовсім не радісне.