Дві нагороди одразу – Почесна грамота Кабінету Міністрів України та Грамота Міністерства енергетики України, видані у березні та квітні минулого року, – нарешті знайшли свою власницю. 14 лютого т.в.о. Голови правління АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик вручив їх заступнику начальника оперативно-диспетчерської служби Товариства Ларисі Лелюк, яка перейшла на роботу до нашої компанії із ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» після початку повномасштабного вторгнення росіян.

– В «Луганському енергетичному об’єднанні» я почала працювати ще у 1995 році. Ніхто з моїх рідних стосунку до цієї галузі не мав, тож в енергетику я потрапила, можна сказати, випадково, – посміхається Лариса Дмитрівна. – Однак жодного разу про це не пошкодувала, бо свою роботу дуже люблю. Спочатку працювала інженером служби релейного захисту та автоматики, але ближчою мені завжди була оперативно-диспетчерська служба, я завжди хотіла розвиватися саме в цьому напрямку. І мені виказали таку довіру.

У 2005 році Лариса Лелюк обійняла посаду заступника начальника ЦДС ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Коли ж прийшов важкий 2014-й, проявила неабияку відданість своїй професії – після того, як диспетчерський пункт у Луганську було захоплено терористами, без матеріальної та документальної бази, за відсутності сталого зв’язку, а головне – без більшої частини персоналу, відновила діяльність ЦДС вже у місті Щастя. Саме завдяки зусиллям таких працівників попри інтенсивні бойові дії на території області ТОВ «ЛЕО» вдалося зберегти вертикаль диспетчерського керування й уникнути тривалих знеструмлень критичної інфраструктури, промислових та побутових споживачів на території області.

– Щоправда, пропрацювали у Щасті ми також недовго – уже за півроку там почалися бойові дії і нам знову довелося евакуюватися, тепер уже в Лисичанськ, – додає Лариса Лелюк. – До 2022 року ми працювали над організацією роботи вже там. Усе довелося робити фактично з нуля, бо мережі було дуже розбитими, але певний прогрес у нас був, поки не прийшло 24 лютого минулого року…

Під час інтенсивних ворожих обстрілів Лисичанська у лютому більшість мешканців міста (серед них і частина персоналу «Луганського енергетичного об’єднання») виїхали, ось тільки евакуація ЦДС була неможливою – телефонний зв’язок працював лише з приміщення Лисичанського РЕМ. Диспетчери працювали утрьох, потім удвох, аж поки нарешті у диспетчерській не залишилася одна Лариса Лелюк. Її остання зміна у бомбосховищі тривала понад два тижні і скінчилася лише тоді, коли остання ПЛ-110, що живила Лисичанськ, була зруйнована ворогом.

– Ви навіть не уявляєте, як складно мені було переїхати на Чернігівщину, – зізнається Лариса Дмитрівна. – Луганщина… Там все моє життя! Однак, залишившись без житла та роботи, я дуже вдячна «Чернігівобленерго», що мені запропонували посаду провідного інженера оперативно-диспетчерської служби. У такій ситуації радий будь-якій допомозі, а до цієї роботи ще й лежить серце. Тоді я навіть не думала, що можу стати заступником начальника служби. Щодо нагород… Вони дуже неочікувані. Не вважаю, що я зробила щось особливе, як, наприклад, ті ж хлопці-монтери, які відновлювали і продовжують відновлювати лінії під обстрілами. Я ж просто виконувала свою роботу. 

– Ларисо Дмитрівно, ви стали дуже важливою ланкою в роботі нашої оперативно-диспетчерської служби, – наголосив під час нагородження Сергій Фелик. – Знаючи історію вашого робочого шляху, впевнений, що ці нагороди точно заслужені і точно не останні!