Понад рік на офіційних ресурсах АТ «Чернігівобленерго» ми жодного разу не згадували про крадіжки електричної енергії. Воно і не дивно – після нападу росіян головною метою підприємства стало відновлення пошкоджених обстрілами ліній, адже, якою б складною не була ситуація у країні, області чи конкретному населеному пункті, енергетики все одно мають виконувати своє основне завдання – забезпечувати споживачів електропостачанням. Відновлюючи лінії просто під обстрілами, відбудовуючи повністю знищені об’єкти інфраструктури, чернігівським енергетикам, звісно, хотілося б, щоб і споживачі сумлінно виконували свої обов’язки – вчасно передавали покази лічильників, вчасно розраховувалися за використану електроенергією, а також, щоб увесь спожитий ресурс обліковувався. Спасибі тим нашим споживачам, які живуть за принципами законності! На щастя, таких у нас більшість, однак є й інші.

Здавалось би, протягом минулого року кількість крадіжок електроенергії мала б суттєво знизитись, адже в період активної фази бойових дій на території Чернігівщини чимало людей виїхало, були проблеми з електропостачанням, згодом стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії, але…

– Протягом 2022 року ми не раз фіксували порушення, пов’язані з крадіжками електроенергії і серед побутових, і серед непобутових споживачів. Усього за рік було складено 300 актів про порушення, – говорить начальник служби технічного аудиту АТ «Чернігівобленерго» Сергій Рубець. – Основними видами порушень, як і раніше, залишаються самовільне підключення поза приладами обліку, використання постійних магнітів для зупинки лічильників та зрив пломб.

Збитки від такої «економії» споживачів чималі: минулого року вони перевищили суму у 10 мільйонів гривень.

– Ми знаємо десятки методів крадіжки електроенергії, які можуть використати споживачі, маємо високотехнологічне обладнання та досвідчених фахівців, – попереджають у службі технічного аудиту. – А тому рано чи пізно усі незаконні підключення на території обслуговування нашого Товариства все одно будуть виявлені.

Нагадаємо: втручання в роботу приладів обліку або ж використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електроенергії. Кваліфікуються вони як «крадіжка» і відносяться до кримінальних злочинів! Окрім того, завдають збитків крадії електроенергії не лише нашому підприємству, вплив їхніх дій відчувають і самі споживачі, адже незаконні включення на лініях найперше ведуть до зниження якості електропостачання.

Отож, якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані дроти на лініях електропередачі, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ «Чернігівобленерго», одразу ж повідомляйте про це у кол-центру Товариства за номером 0-800-210-310 або (0462) 772-901.

Споживати електроенергію потрібно свідомо! Тим більше зараз, коли рашисти усіляко намагаються позбавити нас цього блага цивілізації. У кожній сфері, в тому числі і в енергетиці, ми маємо довести ворогові, що українці – єдині і живуть за законами держави, соціальними та моральними принципами, адже це теж внесок (і вагомий!) у нашу майбутню Перемогу!