Чотири місяці тому на Чернігівщині включили в роботу нову модернізовану трансформаторну підстанцію 10/0,4 кВ потужністю 630 кВА, яка живить одне із модульних містечок області. Побудована й облаштована вона була за найсучаснішими технологіями. Ще кілька років тому про такі чернігівські енергетики могли лише мріяти.

– По-перше, сама будівля цієї підстанції виготовлена із бетонних конструкцій. Її готові частини прибули до нас із заводу ТОВ «Електросвіт», що в Івано-Франківську. Її найбільший плюс – це довговічність. Якщо у металевих будівлях такого ж типу через 3-5 років вже починається корозія, то ця, як то кажуть, побудована на віки, – пояснює заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – По-друге, вона дуже компактна, має гарний зовнішній вигляд (на заводі можна навіть обрати колір). По-третє (і це найважливіше!), при облаштуванні цієї підстанції було використане найсучасніше обладнання. Наприклад, якщо брати обладнання середньої напруги (10 кВ), то тут ми використали німецький елегазовий розподільний пристрій, наданий нам в якості гуманітарної допомоги. Обладнання низької напруги (0,4 кВ) також іноземне, але вже придбане окремо. Взагалі ТОВ «Електросвіт» виготовляє і монтує вже повністю готові підстанції, однак, оскільки частина необхідного обладнання у нас була, ми внесли у проєкт зміни.

Цей об’єкт на території обслуговування АТ «Чернігівобленерго», можна сказати, став пілотним. А вже після нього в різних районах обласного центру з’явилося ще п’ять надсучасних трансформаторних підстанцій.

– Вони доволі схожі між собою. Хіба що конструкції п’яти інших були замовлені у іншого виробника. Обладнання середньої напруги тут так само гуманітарне, як і силові трансформатори, – говорить Сергій Переверза. – Місця встановлення цих підстанцій були обрані не випадково. Ними ми замінили п’ять пошкоджених прохідних підстанцій, де на два приєднання був лише один комутаційний апарат. Звісно, це викликало деякі труднощі у процесі роботи. Тепер же на кожне приєднання тут є окремий комутаційний апарат, що, у свою чергу, дозволило оптимізувати схему нормального режиму мережі 10 кВ та в подальшому зменшить час виконання оперативних перемикань під час аварійних відключень.

Та найбільший плюс такого сучасного обладнання – воно фактично не вимагає обслуговування, а тим більше ремонтів. Тож енергетики сподіваються, що приїжджатимуть до нових підстанцій лише для виконання періодичних оглядів та виконання оперативних перемикань.

Надалі ж АТ «Чернігівобленерго» планує відходити від будівництва металевих конструкцій розподільного устаткування і поступово переходити на нові довговічні будівлі з сучасним обладнанням.