В Агенції регіонального розвитку Чернігівської області провели круглий стіл на тему «Модернізація тарифів на електроенергію – вимушена, справедлива чи запізніла?». Участь у ньому взяли експерти аналітичного центру «Об’єднана Україна», представники виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та народні депутати України. Запросили на обговорення і представника оператора системи розподілу електроенергії в Чернігівській області – заступника директора комерційного АТ «Чернігівобленерго» Івана Заровного.

– Протягом періоду активних бойових дій на Чернігівщині було пошкоджено понад тисячу об’єктів енергетики – трансформаторні підстанції, повітряні лінії, опори. Багато було відновлено за рік, у першу чергу відновлювались об’єкти, потрібні для заживлення населених пунктів, підприємств критичної інфраструктури, бізнесу. І зараз північ області майже щодня потерпає від російських обстрілів. Там є лінії електропередачі, які відновлювалися вже по 2-3 рази, але ворог продовжує стріляти, намагаючись знищити їх ущент, тож їх відновлення наразі не є актуальним, – наголосив заступник голови Чернігівської ОВА Дмитро Синенко. – Я вкотре хочу подякувати енергетикам, які, незважаючи ні на що, продовжують нести свій фронт. Так, проблеми з електропостачанням у нас є, але треба розуміти, що вони і будуть до кінця війни.

Не краща ситуація з системою електропостачання і в інших областях. За офіційними даними, в Україні знищено та пошкоджено близько 44% мереж. Окрім того, втрачено близько 44% атомної генерації, близько 78% – теплової, близько 75% – повітряної та близько 25% – сонячної. Тут експерти зійшлися у думці – через значні руйнування протягом найближчих років енергетична система потребуватиме величезних капіталовкладень. Лише на першочергові заходи потрібно не менш ніж 50 мільярдів гривень, бо вже зараз маємо готуватись до наступного опалювального сезону – без масштабного відновлення проблем (причому направду колосальних!) не уникнути. А оскільки промислове виробництво за період повномасштабної війни у нас значно скоротилося, підтримувати низьку ціну на електроенергію для побутових споживачів за рахунок більшого тарифу для бізнесу Україна вже не зможе. А актуальний тариф для побутових споживачів – приблизно утричі менший, ніж вартість виробництва та передачі електроенергії. Тож, як би ми того не хотіли, зміна тарифу в сучасних умовах неминуча.

– Сьогодні ми не проводили якихось голосувань і не готували власних пропозицій. Мета круглого столу була дещо іншою – проговорити проблеми в електроенергетиці, які накопичились протягом останнього часу, – говорить Іван Заровний. – Так, на Чернігівщині внаслідок обстрілів росіян пошкоджено 981 об’єкт розподільних мереж і 54 об’єкти високовольтних. І ця кількість продовжує зростати. Лише протягом останнього місяця у нас додалося 20 пошкоджених об’єктів електропостачання. Серед них є такі, що вимагають значних ресурсів і часу для відновлення. Звісно, зміна тарифів на електроенергію для населення – це питання, в першу чергу, не оператора системи розподілу, а постачальників. Однак, у зв’язку з тим, що відбувається у нашій країні загалом і на ринку електроенергії зокрема, ми також відчуваємо на собі цей негативний вплив. На підприємстві є певні кризові явища. Через сукупність факторів, названих вище, зменшилися надходження в компанію, і це не дозволило виконати інвестиційну програму 2022 року практично повністю, під запитанням виконання інвестиційної програми 2023 року. Через те, що підприємство не має достатньо оборотних коштів, неможливо закупити усі необхідні матеріали, паливо-мастильні ресурси тощо. Зараз ми навіть не можемо в повному обсязі забезпечити оплату робочого часу персоналу – цього року «Чернігівобленерго» було вимушене скоригувати довжину робочого тижня до чотирьох днів, щоб хоч якось вийти на баланс. Усі ці питання потребують ретельної уваги і пошуку варіантів вирішення. Ми ж, попри всі ці негаразди, і надалі робитимемо усе від нас залежне, щоб забезпечити своїх споживачів якісним і надійним електропостачанням.