8 червня у структурних та відокремлених підрозділах АТ «Чернігівобленерго» пройшов черговий День охорони праці. Цього разу енергетики опрацьовували Методичні вказівки зі складання та заповнення проєкту проведення робіт (ППР) в електроустановках електричних мереж 0,4-110 кВ, обговорювали організацію ліквідації пошкоджень у мережах 0,4-110 кВ, перелік аварійно-відновлювальних робіт, які оперативно-виїзні бригади можуть виконувати за відсутності оперативної роботи, порядок застосування необхідних основних та додаткових електрозахисних засобів для роботи в діючих електроустановках, виконання додаткових заходів безпеки при роботі в умовах дії високих температур, перевіряли наявність у персоналу іменних посвідчень про перевірку знань, повноту і правильність записів у них, порядок організації перевірки знань працівників та наявність наказів про створення комісій із перевірки знань і відповідних протоколів, а також тренувалися надавати домедичну допомогу при невідкладних станах. У Корюківському РЕМ, де три дільниці – Сновська, Новгород-Сіверська та Семенівська – і досі щодня працюють в умовах бойових дій, практичне заняття провів радник начальника Корюківської РВА, інструктор з тактичної медицини Денис Мостович.

– Звісно, енергетиків цікавить не стільки тактична медицина, скільки цивільна, однак у нашій країні дев’ятий рік триває війна і, враховуючи, що частині вашого персоналу доводиться виконувати свої безпосередні обов’язки у досить небезпечних зонах, думаю, навички, які ми спробуємо опанувати сьогодні, не будуть для них зайвими. Курс із тактичної медицини за протоколами MARCH, частиною якого я і хочу з вами поділитися, розроблявся з часів операції «Буря в пустелі» і враховував досвід усіх наступних війн. Він відповідає стандартам НАТО і спрямований на підготовку немедиків для роботи з надання першої невідкладної допомоги, – пояснив він.

Власне, у самій назві MARCH уже розшифровано, на вироблення яких саме навичок розрахований цей курс: M (Massive bleeding) – масивна кровотеча, A (Airway Management) – управління дихальними шляхами, R (Respiration) – дихання, C (Circulation) – циркуляція, H (Head injury/Hypothermia/Hypovolemia) – травма голови/гіпотермія/гіповолемія.

– Отож, запам’ятовуйте! Головні вбивці в умовах бойових дій: перший – критична кровотеча, другий – непрохідність дихальних шляхів, третій – ураження органів дихання, пневматоракс, – наголосив Денис.

А далі протягом трьох годин технічний персонал Корюківського РЕМ вчився за допомогою турнікетів, джгутів, еластичних бинтів та підручних засобів зупиняти масивну кровотечу собі та товаришам, тампонувати рани та доглядати за ними, різними способами забезпечувати прохідність дихальних шляхів, робити штучне дихання, надавати допомогу при відкритому та закритому пневматораксах і травмах голови, попереджувати переохолодження потерпілого, готувати його до евакуації та евакуювати, враховуючи травми. Також разом із Денисом Мостовичем енергетики розібрали склад аптечки, яка в ідеалі має бути у кожного, хто працює в зоні бойових дій.

– Хоч тактична медицина і розрахована більше на військових, у нашій країні вона давно стала необхідністю майже для кожного цивільного мешканця, – говорить директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Тож знання із надання допомоги пораненим в зоні бойових дій та тактичної евакуації для енергетиків точно не будуть зайвими. Звісно, краще б вони їм ніколи не згодилися, але за потреби саме вони, можливо, допоможуть їм вберегти своє життя та життя колег.