Вночі із 25 на 26 червня росіяни вкотре обстріляли чернігівське прикордоння. Військові зафіксували чотири вибухи (найімовірніше з реактивної системи залпового вогню) в районі села Гірськ на Сновщині. Один зі снарядів прилетів на територію підстанції 35/10 кВ «Гірськ». Як результат – було знеструмлено п’ять ліній 10 кВ, без електропостачання залишилося близько півтори тисячі абонентів.

– Зараз усі споживачі вже підключені за схемами резервного живлення, – говорить в.о. директора технічного АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – Однак, на жаль, на підстанції пошкоджене обладнання 35 кВ: розрядники, короткозамикач, віддільник, перебито шлейфи, а головне – пошкоджено силовий трансформатор, який є дороговартісним обладнанням, яке до того ж дуже довго виготовляється. Відновити усе це швидко, а головне – без ризику для життя персоналу, неможливо. Найперше – бо для заміни трансформатора доведеться використовувати важку техніку (кран, вишку та вантажівки), яку обслуговує певна кількість людей, плюс чималу додаткову кількість працівників Товариства. Так ризикувати людьми ми не можемо! Тим більше, що навіть під час виїзду на місце оперативно-виїзної бригади Сновської дільниці Корюківського РЕМ над хлопцями завис безпілотний апарат.

«Гірськ» – це вже друга підстанція, відновлення якої АТ «Чернігівобленерго» відклало до періоду «після Перемоги». У листопаді минулого року рашисти так само розбили підстанцію 35/10 кВ «Архипівка» на Семенівщині. Споживачі, які живилися від неї, досі підключені за резервними схемами. Окрім того, на території обслуговування Товариства є кілька ліній, відновити які енергетики не можуть уже кілька місяців поспіль, бо туди їх не допускають військові.

– Без перебільшення робота енергетиків зараз – одна з найнебезпечніших. І ми пишаємось тими, хто, незважаючи на страх і ризик для життя (а зараз роботу без ризику в енергетичній сфері не може гарантувати ніхто), продовжують ретельно виконувати свої обов’язки, – наголошує Олександр Марчук. – Це справжні воїни енергетичного фронту, наша сила і гордість!