Із квітня минулого року Чернігівська міська рада разом із командою Студії живої архітектури та дизайну «Yakusha» почали розробляти нову концепцію розвитку Чернігова «Стійке місто. Стійкі духом». Однією із частин цієї концепції став проєкт «Стійкі духом» – про звичайних чернігівців, які, в той же час, надзвичайно сильні, мужні та вольові, які надихають інших своєю стійкістю і втілюють у собі дух боротьби за свободу і незалежність України.

– Після звільнення Чернігова наша студія вирішила долучитися до процесу його відновлення. Ми думали про те, як розповісти інвесторам, донорам, друзям України про Чернігів одним словом. Слово «стійке» збирає в собі різні аспекти, а тому зупинилися на ньому, – пояснює комунікаційний менеджер Студії живої архітектури та дизайну «Yakusha» Олена Власюк. – По-перше, 1300 років місту – це ознака стійкої історії, по-друге, стійкість – це сталий розвиток європейського міста, по-третє, стійкість – це незламний дух чернігівців, які встояли у лютому-березні минулого року. Взагалі стійкість містам найперше надають його мешканці. І тому у нас з’явилася ідея зробити фотопроєкт із людьми, які у той складний період залишалися в місті, так чи інакше підтримували його життєдіяльність, допомагали іншим і Чернігову загалом встояти. Коли ж почали шукати героїв для цього проєкту, дізналися, що у фотографа Влада Спешилова вже є власний фотопроєкт «Мої герої». Серія плакатів «Стійкі духом» – результат нашої колаборації із Владом та його командою.

Протягом двох місяців на сітілайтах Чернігова мешканці міста та його гості зможуть роздивлятися обличчя тих, хто допоміг Чернігову встояти. Медики, рятувальники працівники комунальних служб, пекарі, волонтери, бізнесмени, вчителі, активні громадяни… Приємно, що серед них є і наші колеги:

старший майстер Північної зони обслуговування служби ліній електропередачі 35 кВ і вище Андрій Джума;

електромонтер з ремонту повітряних ліній електропередачі Північної зони обслуговування служби ліній електропередачі 35 кВ і вище Олексій Алексієнко;

водій автотранспортних засобів Чернігівської дільниці служби транспорту та логістики Віктор Бояринцев;

провідний аудитор відділу внутрішнього аудиту Сергій Матвеєнко.

– Хочеться подякувати цим людям і надихнути їхнім прикладом інших, – каже Олена Власюк.

Звісно, це далеко не всі наші колеги, хто в період блокади Чернігова без страху і сумнівів виходив на пошкоджені рашистами лінії, щоб забезпечити світлом домівки чернігівців бодай на годину. Найбільшої подяки і найвищої пошани вартий кожен із тих, хто тоді залишився на своєму робочому місці, прийшов на допомогу колегам з інших підрозділів чи допомагав як волонтер. Тож наші енергетики на сітілайтах – це збірний образ усіх цих людей, якими ми направду дуже пишаємось! Ви – гордість нашої компанії, втілення незламності, сили духу та внутрішньої енергії, якої вистачить на будь-які подвиги! Сподіваємось, робити їх вам доведеться лише на енергетичному полі у мирній країні!